Tyranosaurus byl kanibal

18. říjen 2010

Tyrannosaurus rex se neživil jen jinými dinosaury, ale i příslušníky svého druhu. Jako občasného kanibala jej usvědčily stopy zubů na kostech.

Nicholas Longrich z Yaleské univerzity zkoumal kosti severoamerických tyranosaurů a hledal na nich stopy po jejich okousání drobnými savci. Objevil čtyři kosti s mohutnými zářezy, jaké po sobě malé zoubky časných savců nemohly zanechat. Musely je způsobit jedině zuby velkého dravce, který z těla tyranosaura trhal kusy masa. Kosti jsou však staré 60 až 65 milionů let a pocházejí ze západu Severní Ameriky. Jediným velkým dravcem, který se tu vyskytoval těsně před pádem dinosaurů, byl právě Tyrannosaurus rex.

Nabízí se logický závěr: tyranosauři byli kanibalové. Longrich a jeho kolegové se domnívají, že tyranosaurus podlehl v souboji s jiným příslušníkem svého druhu, který pak sežral část jeho těla. Kanibalismus je u současných velkých predátorů poměrně běžný – můžeme jej najít jak u medvědů a velkých koček, tak například komodských varanů. U dinosaurů jej máme potvrzený zatím u dvou druhů: madagaskarského dravce jménem Majungasaurus (Majungatholus) a teď i tyranosaura.

Zdroj: ScienceDaily, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.