Glum z hlubokomořského příkopu

18. říjen 2010

V jednom z nejhlubších oceánských příkopů vědci objevili nový druh ryby. Žije v místech, na kterých by se podle dosavadních poznatků ryby neměly vyskytovat.

Peruánsko-chilský příkop (Peru-Chile Trench, Atacama Trench) se nachází asi 160 km od pobřeží Chile a Peru. Táhne se do délky 5900 km, ale průměrná šířka činí jen 64 km. Maximální hloubka 8 065 metrů jej řadí k nejhlubším místům mořského dna. Zdejší život v hloubkách mezi 4500 a 8000 metry zkoumal mezinárodní tým mořských biologů kamerami spuštěnými z paluby výzkumného plavidla Sonne. Výzkum je součástí projektu HADEEP (Hadal Environment and Educational Program), který už tři roky mapuje ekosystémy v extrémních hloubkách.

Až dosud se zdálo, že hlubiny Peruánsko-chilského příkopu neobývají žádné ryby. Vědcům se však v hloubce 7000 metrů pod hladinou podařilo nafilmovat dosud nespatřený druh hlubokomořské ryby z čeledi terčovkovití (Liparidae), která loví hlubokomořské korýše a měkkýše. Její bíle zbarvené tělo s tmavýma očima připomíná Gluma z Pána prstenů. Podvodní kamery také v hloubce mezi 7 000 a 8 000 metry zachytily velké množství korýšů různonožců z rodu Eurythenes. Byli mnohem větší a vyskytovali se mnohem hlouběji, než uváděla pozorování z jiných hlubokomořských příkopů. Tyto objevy vybízejí k přehodnocení pohledu na diverzitu života v nejhlubších místech naší planety. Zároveň ukazují, že každý hlubokomořský příkop má zřejmě svůj unikátní soubor obyvatel.

Zdroj: University of Aberdeen

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.