Polští poslanci jednají o umělém oplodnění ve zkumavce

Kdo podpoří zákon o početí ve zkumavce, bude vyloučen z církve. To je ostrý vzkaz duchovních polským poslancům, kteří teď o tom jednají. . Polská katolická církev umělé oplodnění metodou in vitro zcela odmítá. Problémy s početím potomka má přitom každý pátý polský pár.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský Sejm

Polský Sejm | Foto: Piotr VaGla Waglowski

Polsko zatím nepřijalo zákon, který by jasně stanovil právní hranice pro umělé oplodnění metodou in vitro, tedy pro početí ve zkumavce. Zatím není zakázané, soukromé kliniky ho provádějí, ale pacientky si ho samy hradí.

Poslanci teď musí rozhodnout, co bude dál. V Sejmu leží hned několik návrhů. Zástupci levice chtějí, aby se oplodnění ze zkumavky platilo z veřejného zdravotního pojištění.

Vládní Občanská platforma řeší, zda mají mít na in vitro právo i nesezdané páry. Konzervativní politici navrhují úplný zákaz mimotělního početí ve zkumavce.

A silnou podporu mají také u katolických duchovních. Ti dokonce pohrozili vyloučením z církve poslancům, kteří by v parlamentu pro zákon podporující metodu in vitro hlasovali.

Petr Vavrouška, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme