Zřízení firemních školek by mohlo najít oporu v zákoně

Představte si, že vezmete své dítě ráno do práce, tam ho odevzdáte učitelce a vyzvednete si ho po pracovní době třeba o dvě patra níž. Bude najezené, vyspalé a plné nových zážitků. To jsou firemní školky. Zní to jako utopie, ale brzy by to mohla být realita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třída motýlků

Třída motýlků | Foto: Jana Káninská

V sousedním Německu nebo Rakousku je to běžné. Nemusíte spěchat, abyste dítě do školky odvedli včas, nemusíte se bát, že ho nestihnete vyzvednout. Firemní školky mají výhodu, že jsou přímo v budově společnosti, nebo pár metrů od ní.

To popisují i čeští rodiče, kteří mají to štěstí, že firma pro jejich děti školku zřídila.

„Státní školka fungovala jenom do půl šesté. Trvalo hodinu, než se do ní člověk dostal, to znamená ve čtyři hodiny odcházet z práce. Tady mají otevřeno do šesti, takže můžu do pěti, do čtvrt na šest bez problémů pracovat a potomní můžu vyzvednout,“ popisuje situaci jedna z maminek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Kláry Bílé o firemních školkách v Ranním Radiožurnálu.mp3

„Určitě je to velká výhoda. Člověk ví, že je dítě ve školce, která má nějakou kvalitu,“ pochvaluje si firemní školku další z rodičů.

Českých firemních školek je maximálně deset. Proč? Nemají oporu v legislativě. A navíc, zřízení takové školky není levná záležitost, vyjde na dva miliony korun. Potvrzuje to Kateřina Francová ze sdružení Firemní školky.

„Velkou brzdou je daňová uznatelnost nákladů. Pokud si chce dnes firma zřídit školku, tak veškeré náklady jdou z čistého zisku,“ říká.

Ale dodává, že firemní školky by mohly mít v budoucnu zelenou. Ministerstvo školství převzalo záštitu nad mezirezortní skupinou, která chce, aby si firmy zřízení školky mohly odečíst z daní. Větší zárukou ale pro firmy v nejbližší době je čerpat peníze z Evropské unie.

Klára Bílá, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme