Republikáni jsou před volbami v USA bohatší než demokraté

Kampaň před volbami do Kongresu nabírá na otáčkách. Republikánští kandidáti přitom ve finiši získávají výrazně víc peněz než jejich demokratičtí soupeři, což jim dává výraznou výhodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Obama

Prezident Obama | Foto: Bílý dům

Reklamním předvolebním spotům už se nedá uniknout. Do voleb zbývají dva týdny a republikáni plní příslovečné předvolební kufry penězi podstatně rychleji, než demokraté.

V 18 ze 34 států, kde se budou volit senátoři a kde je soupeření mezi oběma stranami nejbouřlivější, mají republikáni k dispozici 60 milionů dolarů, demokraté 40 milionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanka mluvil v Ranním Radiožurnálu o financování volebních kampaní v USA

Washingtonské Centrum pro integritu ve veřejném životě pečlivě sleduje, kolik peněz a z jakých zdrojů američtí politici za kampaň utrácejí.

„Republikánům pomáhá rozhodnutí nejvyššího soudu z počátku roku. Podle něj mohou kandidáti dostávat podstatně víc peněz od anonymních sponzorů,“ uvedl vedoucí editor centra Gordon Witkin.

Demokraté protestují

„Republikáni mají za to, že jen odrážejí finanční výhodu, kterou demokraté získali při volbách v roce 2008. Demokraté naopak hlasitě protestují a tvrdí, že se republikánští sponzoři skrývají v anonymitě a není tak možné zjistit, jaké zájmy za republikánskými kandidáty stojí,“ pokračoval vedoucí editor.

V každém případě jim dávají průzkumy větší šance a získají podle nich kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, dolní komorou amerického Kongresu.

„Finanční náskok využívají k placené televizní reklamě. A to je v současném americkém politickém systému velmi mocná zbraň,“ konstatoval Gordon Witkin z Centra pro integritu ve veřejném životě.

To samozřejmě neznamená, že by demokraté házeli flintu do žita. V kampani je velmi viditelně a slyšitelně podporuje prezident Obama.

A republikány často napadá i ve svých pravidelných prezidentských projevech z Bílého domu. Jenže popularita Baracka Obamy pořád pomalu klesá.

S jeho výkonem ve funkci prezidenta už je spokojených jen 44 procent Američanů. Právě jeho osobní viditelná a slyšitelná podpora tak nemusí být něčím, co by demokratům v těchto volbách pomáhalo.

Vít Pohanka, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme