Apple navýšil svůj zisk, jeho akcie přesto propadly

Americká společnost Apple i nadále překonává očekávání. Výrobce počítačů, telefonů, přehrávačů hudby a nově i tabletů ve třetím čtvrtletí navýšil svůj zisk v meziročním srovnání o celých 70 procent na 4,31 miliardy dolarů. Znamená to zisk 4,64 dolaru na akcii, tedy o 56 centů více, než předpovídal trh. I přesto akcie Applu v noci na dnešek propadly o 6 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon Apple iPhone

Mobilní telefon Apple iPhone | Foto: Tomáš Adamec

Podle analytika makléřské společnosti BH Securities Kamila Bednáře ale Apple současně zveřejnil i výhled na současný kvartál a ten obchodníky zklamal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nečekaný propad akcií Applu komentoval analytik makléřské společnosti BH Securities Kamil Bednář

„Možná je zklamalo i jasné prohlášení, že firma neplánuje v nejbližším období ani zpětný odkup svých akcií a nepočítá ani s výplatou dividendy,“.

Bednář si proto nemyslí si, že je s růstem akcií Applu konec. „Je třeba brát tento propad jen jako korekci. Je to firma, která pobláznila celý svět a na jejíž výrobky se stojí fronty.“ Apple je navíc podle něj se svými očekáváními vždy konzervativní a čísla, která následně zveřejní jsou pozitivní.

Slabinou je Steve Jobs

Apple se ve třetím čtvrtletí spoléhal zejména na telefony iPhone, kterých se prodalo o 91 procent více než loni a které představují 43 procent všech příjmů. Bednář si myslí, že hlavní část příjmů bude iPhone tvořit i v nejbližší budoucnosti. Prodej iPadů, tedy takzvaných tabletů se zatím rozjíždí pozvolněji.

„Pro letošní rok by měly prodeje dosáhnout celosvětově 20 milionů kusů, pro příští rok se už očekává 55 milionů a v roce 2014 by se podle společnosti Gartner mohlo prodat až 214 milionů tabletů, tedy více než desetkrát víc, než letos,“ řekl analytik BH Securities.

Jedinou slabinu firmy vidí Bednář ve skutečnosti, že stojí jen na jednom člověku. „Šéf firmy Steve Jobs se podílí i na vývoji, je skutečným tahounem firmy a je prakticky nenahraditelný. Pokud by se s ním něco stalo, firma může mít problém,“ uvedl Bednář.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme