Brad Mehldau na Strunách podzimu

19. říjen 2010

V rámci festivalu Struny podzimu vystoupí 26. října ve Smetanově síni pražského Obecního domu jeden z nejznámějších současných jazzových klavíristů Brad Mehldau spolu se švédskou operní pěvkyní Anne Sofie von Otter. Na tuto pozoruhodnou akci překračující hranice stylů a žánrů vás teď pozve Robert Candra.

Letos čtyřicetiletý americký pianista Brad Mehldau k nám poprvé zavítal v roce 2006 právě na festival Struny podzimu. Jeho strhující sólový koncert, při němž s typickou elegancí míchal vlastní kompozice, jazzové standardy a coververze popových a rockových písní, mu vynesl ovace ve stoje. Publikum se na oplátku dočkalo šesti přídavků a Mehldau zařadil Česko mezi země, kde mu posluchači dobře rozumějí a kde rád vystupuje. Od té doby nás poctil ještě dvěma návštěvami v doprovodu svých dlouholetých spoluháčů, kontrabasisty Larryho Grenadiera a bubeníka Jeffa Ballarda. Tentokrát přijíždí představit společný projekt s Anne Sofie von Otter, švédskou operní hvězdou první velikosti.

Mehldau už si s operou zakoketoval na čtyři roky starém albu Love Sublime natočeném s věhlasnou pěvkyní Renée Fleming. Plod jeho spolupráce s von Otter, dvojalbum Love Songs, které vychází v těchto dnech u francouzského labelu Naïve, začalo původně objednávkou Carnegie Hall, aby složil několik skladeb pro klavír a hlas. Ty představuje první disk kolekce. Druhý přináší výběr osobitých interpretací několika francouzských písní například Jacquesa Brela nebo Michela Legranda, ukázky z klasického amerického zpěvníku (provedené jak anglicky, tak ve zpěvaččině rodné švédštině), ale i skladby Beatles nebo Joni Mitchell.

Mehldauova hudební partnerka Anne Sofie von Otter se narodila v roce 1955 ve Stockholmu. Jedna z nejvýraznějších mezzo-sopranistek své generace debutovala v roce 1983 jako členka basilejské opery a proslavila se zejména jako interpretka Mozarta, Händela nebo Strausse. Pracovala s mnoha předními současnými dirigenty a podobně jako Mehldau má zálibu v překračování žánrových hranic; před devíti lety natočila album s Elvisem Costellem. Mimo jiné taky v roce 2007 vydala skladby zkomponované hudebníky vězněnými v terezínském ghettu.

02168080.jpeg

Nenechte si ujít jednu z výjimečných hudebních akcí letošního roku: Brad Mehldau a Anne Sofie von Otter v rámci festivalu Struny podzimu, Praha 26. října.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.