V Plzni se o koalici ještě nejedná. ODS odmítá komunisty

V Plzni povolební jednání o koalici ještě nezačala. Komunální volby sice vyhrála ODS s náskokem necelého procenta před ČSSD, ale těsný rozdíl se projevil stejným ziskem čtrnácti mandátů dvou nejúspěšnějších stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň

Plzeň | Foto: ČRo Plzeň

Do zastupitelstva se dostali ještě TOP 09, Občané.cz, komunisté a Pravá volba pro Plzeň. Kdo bude na plzeňské radnici vládnout, tu ukáží asi až nejbližší dny.

ODS oproti minulým komunálním volbám osm mandátů ztratila a ČSSD čtyři získala. To má samozřejmě i vliv na složitá povolební jednání. Nabízí se vlastně tři základní varianty povolební spolupráce v krajském městě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Válek mluvil na Rádiu Česko o povolebních jednáních v Plzni

První, že se ODS domluví s ČSSD na velké koalici, druhá, že ODS vyzve ke spolupráci pravicové strany TOP 09 a Občané.cz, případně ještě Pravou volbu pro Plzeň a konečně třetí varianta, že se ČSSD spojí s menšími pravicovými stranami a tím pak ODS skončí v opozici.

Jako nepříliš reálná se ale jeví spolupráce ODS a Občané cz, protože její lídr a dosavadní první muž města Pavel Rödl před nedávnem z ODS vystoupil a s občanskými demokraty se rozešel ve zlém. Navíc před volbami panovaly mezi oběma stranami velmi vyhrocené vztahy.

V Plzni se zatím vyjednávat nezačalo, ale mělo by se tak stát v nejbližších dnech. ČSSD má už od neděle vyjednávací tým sestavený a podle lídra kandidátky Evy Herinkové čeká až druhou nejúspěšnější stranu v Plzni osloví ODS. Herinková se dala slyšet, že nevylučuje žádnou koalici, tedy ani s ODS. Pokud by vedla vlastní jednání o vládě, trvala by na svých programových prioritách.

V kraji zatím žádné koalice nevznikly

Občanští demokraté se sešli včera večer a vyjednávací tým chce dnes oslovit lídry všech stran s výjimkou komunistů. S intenzivním jednáním pak chtějí začít až po druhém kole senátních voleb. Lídr kandidátky ODS Martin Baxa prohlásil, že při koaličních jednáních bude hrát roli nejen program stran, ale také styl a to, jak se před volbami chovaly a jaký způsob kampaně vedly. Zároveň se dal slyšet, že strana půjde do volebních jednání s tím, že jako vítěz voleb si bude nárokovat post primátora.

A konečně Ondřej Ženíšek, lídr TOP 09, které získalo v zastupitelstvu města Plzně sedm mandátů, očekává, že ho osloví jak vítězná ODS, tak i ČSSD. Zájem o spolupráci má s oběma stranami.

V Plzeňském kraji zatím v žádném z okresních měst ani v Plzni nevznikly koalice. Jednotlivé strany mnohdy vyjednávání ještě neodstartovaly a spíše sondují situaci. Jasněji by mohlo být do konce týdne.

V některých městech přitom může nastat patová situace a nabízí se více možností koalic. Některým vítězům dokonce hrozí, že se nakonec do koalice nedostanou. Složitá jednání se kromě Plzně dají čekat v Domažlicích, možná i v Klatovech a Rokycanech.

Komunální volby zřejmě nějaké zásadnější změny v Plzni nepřinesou. Velké strany ODS a ČSSD, které získaly nejvíce mandátů, nebudou chtít měnit to, co v minulosti prosadily, tedy například stavbu spalovny v Chotíkově u Plzně nebo automobilový provoz na Americké třídě.

Václav Sochor, Ladislav Válek, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme