Kometa Hartley je tu

17. říjen 2010

Nikdy prý nebyla viditelná pouhým okem a teď už takto může potěšit nejen všechny profesionální a amatérské astronomy, ale i laiky, kteří k obloze pohlédnou opravdu jen zřídkakdy. Řeč je o periodické kometě Hartley. Čeká nás totiž její velmi blízký průlet. Astronomové ho vypočítali na středu 20. října, kdy toto těleso projde jen asi 18 miliónů km od Země.

Škoda jen, že nám pohled na kometu bude kazit Měsíc před úplňkem.
O osm dní později - v den, kdy je u nás státní svátek, bude kometa pro změnu nejblíž Slunci. Podobně blízké přiblížení komety k Zemi jsme v posledních 15 letech viděli pouze dvakrát. V roce 1996 díky kometě Hyakutake, před čtyřmi roky to byla kometa Schwassmann-Wachmann. Ta byla dokonce ještě blíž – dělilo nás od ní necelých 12 miliónů km.
Kometa, kterou v březnu 1986 objevil na observatoři v Austrálii známý hledač komet Malcolm Hartley, patří k řadě komet, které nebylo možné pro velkou vzdálenost od Slunce pozorovat. Příznivá konstelace nastala až s přiblížením k Jupiteru; jeho gravitací se vzdálenost komety v přísluní snížila.
O kometě víme, že patří do rodiny Jupiterových komet s periodou kratší než 20 let. U této komety s jádrem o průměru asi 1,2 kilometru se postupem času oběžná doba zkracuje; dnes je jen o něco delší než šest let. V budoucnu těleso zřejmě zanikne. Vědci dávají kometě jen asi 17 návratů. Zajímavostí je, že ji teď zkoumají nejen pozemskými teleskopy, ale velmi zblízka na ni hledí i očima vesmírné sondy Deep Impact. Ta má kolem ní projít 4. listopadu ve vzdálenosti pouhých 700 kilometrů.
Při svém průletu je kometa ve velmi příznivé poloze i pro pozorování pouhým okem, lépe však je použít malý triedr. Viditelná bude po většinu noci v říjnu i v listopadu vysoko nad obzorem. Nejlépe ji spatříme na tmavé obloze v přírodním prostředí, kde neruší světelné zdroje. Jeví se jako slabší mlhavý obláček – začátkem října v souhvězdí Kasiopeji, postupně pak v souhvězdích Persea, Žirafy, Vozky a ke konci října v Blížencích. Nenechte si tuhle příležitost ujít.

Vysíláno v Planetáriu č. 42/2010, 16. - 22. října.
Rubrika Mýty, omyly a novinky astronomie se vysílá každé třetí Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio