Pořadatelství za miliony. Korupce při kandidatuře na fotbalové MS

Uspořádá mistrovství světa ve fotbale ten, kdo nabídne nejlepší kandidaturu? Nebo ten, kdo je nejsilnější v zákulisí? Vypadá to spíš na druhou variantu, což bohužel není až takové překvapení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FIFA logo

FIFA logo | Foto: FIFA

Dejte milión, stonásobně se vám to vrátí. I tímto způsobem se vybírá pořadatel mistrovství světa ve fotbale pro léta 2018 a 2022. Zjistili to angličtí novináři, kteří se vydávali za členy organizačních týmů uchazečských zemí.

Dva funkcionáři Mezinárodní fotbalové federace FIFA, která zvolí pořadatele obou turnajů letos 2. prosince, sedli na vějičku. Případ úplatných členů výkonného výboru začne zítra vyšetřovat etická komise FIFA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pořadatelství za miliony. Korupce při kandidatuře na fotbalové MS

Nigerijec Amos Adamu a Reynald Temarii z Tahiti mohou nabídnout cenné zboží. Druhého prosince by měli být dvěma ze čtyřiadvaceti lidí, kteří svými hlasy rozhodou o pořadatelích fotbalových mistrovství světa v letech 2018 a 2022.

Světový šampionát fotbalistů je po letních olympijských hrách největším sportovním podnikem světa, který dokáže vydělat velké peníze. Takže volbu organizátora můžeme považovat za jakési výběrové řízení na opravdu štědrou zakázku.

Odhalení britských médií

Pro korupci tedy prostředí jako stvořené, což inspirovalo novináře listu Sunday Times, aby v přestrojení za americké lobbisty vyzkoušeli charaktery a zásadovost volitelů. Bohužel uspěli - jeden si za hlas pro tu "správnou" stranu řekl o půl milionu liber, druhý dokonce o dva a čtvrt milionu dolarů.

Jen mírně polehčující okolností může být, že peníze neměly jít do jejich vlastní kapsy, ale na rozvoj fotbalu v Nigérii, respektive Oceánii. Investigace anglických žurnalistů ovšem neobjevila bohužel nic až tak překvapivého.

„Korupce představuje nějaké procento peněz, které se tu točí. Takže tam, kde je peněz nejvíc, tam může být korupce nejzásadnější. Příkladem je právě i pořádání velkých sportovních soutěží a mistrovství," upozorňuje autor studie o náchylnosti sportu ke korupci Radim Bureš z Transparency International, že nejvyššími sumami se uplácí právě při výběru pořadatelů velkých sportovních akcí.

Jako zářný příklad se nabízí zkorumpovaná volba Salt Lake City za pořadatele zimní olympiády 2002, což odneslo vyloučením z funkcí deset členů Mezinárodního olympijského výboru.

Pořadatelství za manžety z perel

Až FIFA druhého prosince oznámí pořadatele dvou světových šampionátů s tím, že vyhrály ty nejlepší kandidatury, můžeme si rovnou doplnit, že i ty nejvlivnější.

Pro rok 2018 jsou za největší favority považováni Rusko a Anglie, přičemž je zajímavé, že právě britský tisk rozpoutal poslední skandál, který může anglické kandidatuře posloužit. Dále se o turnaj společně ucházejí Španělsko s Portugalskem a Nizozemsko s Belgií.

V roce 2022 chtějí mistrovství světa pořádat Američané, Japonci, Jižní Korea a Katar. A také Australané, které usvědčil z podezřelých praktik tisk z jejich vlastní země už v létě. Členy výkonného výboru FIFA si měli australští funkcionáři kupovat mimo jiné i za manžetové knoflíčky z perel nebo za náhrdelníky pro jejich ženy. Začátkem prosince se ukáže, čí dárečky se nejvíce vyplatily.

Jan Kaliba, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme