Cena elektřiny by se podle odborů zvyšovat nemusela

Zaměstnavatelé a odboráři chtějí přesná čísla o dopadu podpory solární energie na ceny elektřiny. Nevěří těm, která dodal Energetický regulační úřad. S tímto požadavkem oba sociální partneři vlády přišli na dnešním jednání tripratity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto

Elektřina. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle zástupců podnikatelů a zaměstnanců by se u nás cena elektřiny zvyšovat nemusela. Podnikatelé totiž na jednání tripartity přinesly vlastní čísla, která se od těch vládních liší.

„Závěr je takový, že dokud se tato čísla nedají na stůl, dokud se jasně neřekně, jak to tedy je s dopadem elektrické energie na zaměstnavatele nebo zaměstnance, tak požadujeme, aby vláda v žádném případě nepřistupovala na jakékoliv zvýšení cen elektrických energií. My se domníváme, že čísla, o kterých se hovoří, jsou naprosto nerelevantní,“ uvedl odborový předák Jaroslav Zavadil.

Sociální partneři proto vyzvali vládu, aby elektřinu nezdražovala, dokud nebudou výpočty ověřeny. Podle premiéra Petra Nečase ale vládne v Tripartitě shoda na tom, že se situace řešit musí.

„Společný závěr je, že všichni sociální partneři i vláda mají zájem tento problém řešit. Je to problém, který je důsledkem nezodpovědného kroku z roku 2005. Na tom, že se musí řešit a nemá se jen pasivně přijmout se sociální partneři shodli a teď se hledá konkrétní recept, jak to udělat.“

Vláda chce skokovému zvýšení ceny elektřiny zabránit státní podporou. Tu chce financovat srážkovou daní na fotovolatiku, zvýšením poplatku za vyjmutí pozemku, na kterém panely stojí, ze zemědělského půdního fondu a prodejem emisních povolenek.

Proč je u nás drahá elektřina?

Odbory a zaměstnavatelé také budou od vlády chtít vysvětlení, proč se jinde v Evropě elektřina zlevňuje a u nás je to naopak. „Česká republika má výrazně dražší elektřinu, než je průměr sedmadvacítky, a to řádově o desítky procent. To je prostě nepřijatelné a my chceme vědět, jak je to možné. Jak je možné, že klesla cena energie například pro Českou poštu na základě tendru, ale zákazník – občan pokles ceny energetické energie nemá,“ ptal se po jednání prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

„Jak je možné, že jestliže v roce 2008 byla cena elektrické energie 80 až 90 euro za megawathodinu, dneska je 50 euro za megawathodinu, což je pokles o nějakých 40 procent, tak se to u nás v cenách elektřiny neprojevilo, “ dodává Míl.

Věra Pfeifferová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme