Na radnicích některých obcí a měst už vznikají nové koalice

Třetí den po volbách pokračují vyjednávaní o novém složení radnic. Z krajských měst má k dohodě zatím nejblíže Olomouc. Koaliční smlouvu o spolupráci tam dnes podepsali zástupci ODS, TOP 09 a lidovců. Sociální demokraté si tak v Olomouci i přes vítězství ve volbách budou muset začít zvykat na opoziční roli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepisují v Olomouci koaliční dohodu

Zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL podepisují v Olomouci koaliční dohodu | Zdroj: ČTK

Podobný osud zřejmě potká sociální demokraty i v Hradci Králové. Z komunálních voleb ČSSD sice vyšla jako vítěz, zástupci tamní ODS, Hradeckého demokratického klubu, Volby pro město a uskupení Doma v Hradci se tam už předběžně dohodli, že jednat budou výhradně spolu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Třetí den povolebního vyjednávání ve městech shrnuje redaktorka Martina Spěváčková

A podle téměř stejného scénáře postupují občanští demokraté také v Brně. S vítěznou ČSSD se o velké koalici bavit odmítají. Vládnou chtějí s lidovci a TOP 09.

Povolební jednání pokročila v Opavě. Do koalice spolu chtějí jít sociální a občanští demokraté s lidovci. Na vítězné sdružení SOS pro Opavu tak s největší pravděpodobností čeká opoziční role.

V Českých Budějicích to zatím vypadá na rozšíření malé koalice vítězného hnutí Občané pro Budějovice a TOP 09 o sociální demokraty.

V řadě měst ale ještě jasno o tom, kdo bude další čtyři roky bude vládnout, není. Na počátku vyjednávaní jsou zatím v Ostravě, Plzni, Kladně, Havlíčkově Brodě nebo v i hlavním městě.

V Praze bude s vítěznou TOP 09 jednat o koalici za ODS i dosavadní náměstek primátora Rudolf Blažek. Noví zastupitelé Blažka zvolili předsedou zastupitelského klubu, funkci by měl zastávat do poloviny prosince. TOP 09 přitom podmiňovala možnou spolupráci s ODS na pražské radnici tím, že občanské demokraty nebudou zastupovat lidé, kteří na radnici dosud působili.

Martin Hromádka, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme