Ministr Drobil posvětil scénář ČEZ na modernizaci Prunéřova

Další překážka v přestavbě severočeské elektrárny Prunéřov padla. Ministerstvo životního prostředí přijalo návrh firmy ČEZ na kompenzační opatření, kterými společnost vyrovná fakt, že elektrárna nebude mít po plánované modernizaci maximální možnou účinnost. Právě to nejvíc kritizují ekologové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Prunéřov.

Elektrárna Prunéřov. | Foto: Tomáš Adamec

ČEZ proto dostal od ministerstva podmínku snížit roční emise o 200 tisíc tun oxidu uhličitého. Podle dohody s resortem životního prostředí toho společnost dosáhne několika kroky, řekl Radiožurnálu ministr Pavel Drobil:

„Jedním z nich je, že elektrárna Prunéřov I bude na základě kompenzačních opatření odstavena o pět let dříve. Elektrárna Prunéřov II, blok B21, sníží ročních počet hodin, ve kterých bude v provozu, z 3200 na 1500 a bude odstavena oproti plánu firmy v roce 2023, čili zase dříve.“

Podle ministra Drobila tak v letech 2016 až 2023 dojde až k osminásobnému poklesu emisí oxidu uhličitého. ČEZ také vysadí v Ústeckém kraji 200 tisíc stromů.

Jan Šrytr z Ekologického právního servisu ale navržené kroky odmítá. „Jakákoliv kompenzační opatření neřeší vůbec podstatu prunéřovské kauzy. Podstata spočívá v tom, že ČEZ se snaží protlačit projekt, který je nezákonný. Projekt i s kompenzačními opatřeními nebude vyhovovat požadavkům českých i evropských právních předpisů, a tudíž nemá být povolen,“ zdůraznil.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme