Heger chce omezit využívání špičkové techniky ve zdravotnictví

Jaké budou změny v českém zdravotnictví - to nastínil ministr Leoš Heger z TOP 09. Například chce omezit využívání nejmodernější techniky. Zejména ty technologie, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce otevřela nový operační sál

Nemocnice Na Homolce otevřela nový operační sál | Foto: Pavlína Adamcová

„Ty regulace jsou potřeba, protože je to strašně drahé. A všechny systémy na světě mají s tímto rozvojem zdravotnictví velký problém a snaží se to nějak uchopit a usměrňovat,“ upozornil ministr v pořadu Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Leoš Heger v pořadu Stalo se dnes

Nejmodernější technologie je podle Hegera potřeba nejprve vyzkoušet na jednom specializovaném pracovišti. Teprve potom by se měla vyhodnotit jejich efektivita.

„Já bych řekl takový příklad na nějakém přístroji, který je dneska už rozšířený, ale představme si situaci, že sem přijde nový. Například magnetická rezonance nebo CT vyšetření. Tak vždycky je období, kdy ten přístroj je tady první a začne se zkoušet.“

„A ono většinou je to tak, že najednou se tady těch přístrojů objeví velké množství a trošku se s nimi experimentuje v dobrém slova smyslu, na co se budou hodit, kde jsou nejúčinnější, jaké má mít diagnostické spektrum. A když se tohle to všechno zkouší v některých případech na hodně centrech, tak se to tak trošku násobí, a mohlo by se to dělat na jednom místě,“ vysvětlil Heger.

Ve zdravotnických zařízeních by potom tyto špičkové přístroje měly být plošně instalovány jen tehdy, když nebude alternativní možnost léčby.

Veronika Sedláčková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme