EU je proti klonování zvířat pro potravinářské účely

Evropská komise se dnes vyslovila proti klonování zvířat pro potravinářské účely. Na trh zemí sedmadvacítky by se neměly navíc dostat ani výrobky pocházející z klonů. O zákazu jedná Brusel kvůli obavě o životní podmínky zvířat. Diskuze se vede také o etickou stránku klonování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sající selata

Sající selata | Foto: Corel GALLERY

Pro spotřebitele se ale podle biologa Jaroslava Petra z Výzkumného ústavu živočišné výroby nic nezmění. „Pro spotřebitele to nepřinese žádnou dramatickou změnu,“ řekl Petr. Klonování se totiž podle něj provádí hlavně pro zdravotní účely. Na výrobu léků. Pro tento případ by měla být výjimka zachována.

Přehrát

00:00 / 00:00

Biolog Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby v pořadu Stalo se dnes.

„Klonovat třeba krávy kvůli tomu, abychom měli hovězí, by bylo moc drahé,“ podotkl Jaroslav Petr. Zároveň ale odmítl, že by klonované produkty mohly mít na spotřebitele nějaké nežádoucí účinky.

Klonováním se dá vytvořit zvíře s identickou DNA jako dárce klonu. „Zvíře ale není úplně totožné,“ poznamenal Petr. Důvodem je podle něj to, že zvířata žijí v různých podmínkách a je o ně například jinak postaráno.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme