Europoslanci navrhují mateřskou dovolenou s plným platem

V celé Evropské unii by měla být mateřská dovolená minimálně dvacet týdnů, a to plně hrazená. O návrhu nové směrnice budou po poledni hlasovat poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Pokud ji schválí, dostali by v celé Unii dva týdny placené dovolené i novopečení otcové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tatínek a jeho dvojčátka

Tatínek a jeho dvojčátka | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Poslanecká verze novely směrnice o bezpečnosti a ochraně zdraví těhotných zaměstnankyň počítá s tím, že minimální mateřská dovolená by měla být dvacet týdnů. Pro Česko to není problém, protože má jednu z nejdelších mateřských dovolených v Evropě - 28 týdnů.

Část europoslanců ale poukazuje na to, že potíže může způsobit požadavek vyplácení stoprocentní mzdy matce v době její dovolené. To může například podle Evropských konzervativců značně zatížit státní rozpočty.

Někteří poslanci také požadují, aby se směrnice vztahovala na zaměstnankyně i na nezávislé podnikatelky. Nově by měla směrnice také zavést čtrnáctidenní placenou otcovskou dovolenou.

Pavel Novák, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme