Kaczynski: útok je důsledkem nenávistné kampaně vlády

Polsko se vzpamatovává z politické vraždy, během níž dvaašedesátiletý útočník zastřelil jednoho muže v sídle opoziční strany Právo a spravedlnost. Komentátoři i veřejní činitelé hovoří o politickém důvodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polští policisté hlídkují před lodžským sídlem strany Právo a spravedlnost

Polští policisté hlídkují před lodžským sídlem strany Právo a spravedlnost | Zdroj: ČTK

Pachatel se během výslechu přiznal ke střelbě a útoku na zaměstnance kanceláře. Odmítl ale prozradit motivy svého činu. Podle polských médií za to údajně mohla jeho dlouholetá nenávist vůči politikům opoziční strany.

„Doposud jsme v Polsku nezažili politicky motivované atentáty. Ukazuje se ale, že toto je ten případ,“ připustil premiér Donald Tusk a vyzval Poláky ke klidu a politickou scénu k zmírnění nevraživého tónu. Šéf opozice Jaroslaw Kaczynski ale obvinil polského premiéra z nenávistné kampaně vůči Právu a spravedlnosti.

Ozbrojený muž včera zaútočil na regionální sídlo polské opoziční strany Právo a spravedlnost v Lodži. Jednoho muže zastřelil, druhého vážně zranil. K činu se přiznal a hrozí mu doživotní vězení. Pobodaný muž je podle lékařů mimo ohrožení života.

Petr Vavrouška, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme