Pokračují povolební vyjednávání

Pokračují ostrá povolební vyjednávání o možných koalicích na radnicích. Poprvé se sejdou například zástupci ODS a ČSSD v Praze. Někde ale směr vyjednávání určují zcela jiná a nová uskupení, která dosud v čele měst a obcí nezasedla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

magistrát

magistrát | Foto: Jan Rosenauer

To je i případ Liberce, kde volby vyhrála Změna pro Liberec. I když jednání se zatím komplikuje kvůli odstoupení uskupení Liberec občanům. Rýsující se koalice s ČSSD a Unií pro sport tak hledá dalšího partnera, který by zajistil většinu v zastupitelstvu.

Vítěz mnohde ostrouhá

Někde se stává, že ostatní nepustí k vládnutí vítěznou stranu. Tak tomu zřejmě bude v Hradci Králové. Sociální demokracie tam sice volby vyhrála. Ale mezitím se ODS, TOP 09, Sdružení Alternativa, Volba pro město a koalice SNK ED - KDU ČSL dohodly, že s nikým dalším už nebudou o vzniku koalice jednat.

Potvrdil to lídr Volby pro město Martin Dvořák: „Těchto pět stran se skutečně dohodlo, že chce vytvořit koalici napravo od středu a jako základ jejího dalšího budování je závazek, že od této chvíle žádná z těch pěti stran nebude jednat s žádnými jinými subjekty o vytvoření koalice.“

První Zlín

Vůbec první jistou koalici na radnici ale evidujeme ve Zlíně. A pro město to je doslova "zemětřesení". Voliči tam vynesli na první místo koalici TOP 09 a STAN, druhé skončilo nové uskupení M.O.R. - za Morální Očistu Radnice, ČSSD obsadila třetí místo a v posledních volbách vítězná ODS skončila až čtvrtá. V čele radnice nakonec zasednou kromě TOP 09 a STAN taky M.O.R, KDU-ČSL, Zlínské hnutí nezávislých a Věci veřejné.

Lídři ODS i ČSSD vyzývali k odmítnutí velkých koalic. Realita je ale mnohde opačná. Například ve Žďáru nad Sázavou bude pokračovat velká koalice, tentokrát s podporou TOP 09.

Regionální politici nerespektují své celostátní lídry i jinde. Například ostravští véčkaři podpoří kandidáta ČSSD do Senátu. Premiér Petr Nečas přitom vyzval, aby lidé z koalice podporovali pravicové kandidáty.

Možnost stížností

Lidé se mohou ode dneška obracet na soudy kvůli zpochybnění výsledků voleb. Stížnosti na první kolo senátních voleb bude řešit Nejvyšší správní soud, stížnosti na obecní volby pak krajské soudy. A právě Strana zelených avizovala, že se obrátí na soudy kvůli rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. Zelení kvůli novému způsobu hlasování nezískali v zastupitelstvu hlavního města žádné křeslo i přes 200.000 hlasů od voličů. Na stížnost je lhůta deseti dní.

Milan Kopp, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme