Stížností na volby přibývá. Ústavní právník ale o úspěchu pochybuje

Strana Zelených ohlásila, že podává stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a k Ústavnímu soudu na rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů. A Zelení nejsou sami, stížností na průběh voleb přibývá.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby ve fotbalových kabinách v Jablonné na Benešovsku

Volby ve fotbalových kabinách v Jablonné na Benešovsku | Foto: Marta Vacková

Podle Zelených rozdělení ve volbách do místrních zastupitelstev výrazně zvýhodnilo velké strany na úkor těch menších.

Předseda strany Ondřej Liška argumentuje tím, že kdyby se volilo jako v roce 2006, měli by Zelení se svými šesti procenty pět až šest křesel. Teď v Praze nezískali ani jedno. Podle Tomáše Lebedy z Institutu politologických studií fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy bude rozhodnutí o tom, nakolik rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů ovlivnilo volby a poškodilo malé strany, složité. Mimo jiné i proto, že zákon dělení obcí umožňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústavní právník Jan Kysela mluvil na Rádiu Česko o stížnostech proti platnosti voleb

S podobnými arguemnty jako Ondřej Liška vystoupil i předseda Věcí veřejných Radek John. Věci veřejné stížnost podávaly už před volbami, soud ji zamítl.

Stížností se po volbách očekává víc, ostatně do 29. října běží lhůta, do které je možné je podávat. A to proti průběhu komunálních voleb ke krajským soudům, proti prvnímu kolu senátních voleb k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten už také zamítl stížnost voliče z Prahy Březiněvsi, a to právě proto, že mu rozhodování v této věci nepřísluší.

Dnes plánovalo podat stížnost pět partají na neplatnost voleb v Krupce na Teplicku, kde se prý kupčilo s hlasy a podobných případů je hned několik.

„Lhůta ještě běží, každopádně nedivil bych se, kdyby stížností bylo tentokrát více než v minulosti, protože v tomto roce se více než kdykoliv předtím mluví o nedostatcích zákona o volbách do obecních zastupitelstev. Jednak jde o známé křížkování a také o to, co se stalo s volebními obvody v Praze,“ uvedl ústavní právní Jan Kysela z Právnické fakulty Karlovy Univerzity.

Zelení asi u Nejvyššího správního soudu narazí jako volič z Březiněvsi. Soud prohlásil, že řeší jen stížnosti proti volbám do Senátu, volby do místních zastupitelstev prý zkoumají krajské soudy.

Vodítkem ke stížnosti je vliv na výsledek voleb

„Zelní se obraceli na Nejvyšší správní soud už před volbami v souvislosti s rozdělením Prahy do sedmi obvodů. Teď se pokoušejí napadnout volební výsledek. Každopádně v komunálních volbách rozhodují krajské soudy, v tomto případě by tedy bylo třeba se obrátit na městský soud v Praze," řekl ústavní právník.

Možností, nač si v souvislosti s proběhlými volbami stěžovat, je teoreticky celá řada. Šance se stížností uspět je ale něco jiného.

„Nemůžete každopádně zamířit k ústavnímu soudu, aniž byste předtím nezamířili ke krajskému soudu, protože musíte vyčerpat všechny procesní prostředky, které právní řád nabízí. Můžete se domáhat neplatnosti voleb, ale musíte mít pocit, že to co se stalo, ovlivnilo výsledky hlasování. Protože určitá pochybení nemusí mít na výsledky hlasování žádný vliv. Třeba u kupčení s hlasy je otázkou, co vlastně bylo ve volebním zákoně porušeno,“ pokračoval ústavní právník.

Proti rozdělení Prahy na sedm obvodů protestovalo více stran, ale nemají moc způsobů, jak proti tomu bojovat.

„Kdyby jim vadila konstrukce v zákoně, který umožňuje zastupitelstvu měnit rozdělení obvodů, mohou se obrátit na ústavní soud, protože nikdo jiný ústavnost zákona posuzovat nemůže. Pokud jim jde o to, že konkrétní výsledek deformoval zásadu poměrného zastoupení, tak je to něco, co zase může posuzovat ústavní soud,“ vysvětlil Kysela.

Vodítko ke stížnostem je podle jeho slovje právě ve vliv na výsledek voleb: "V případě, že pochybení je banální, potom žádosti o zneplatnění hlasování nevyhovíme, v opačném případě vyhovíme.“

Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme