Motorka před zimou nepotřebuje pohádku, ale péči

20. říjen 2010

Vypadá to, že letošní motorkářská sezóna pomalu, ale jistě končí. Rtuť teploměru už je na takové úrovni, kdy jízda na motorce moc radosti nepřináší. Čas připravit motorku na zimní spánek.

Někdo motorku jen tak odstaví do garáže, ale správný motorkář si svého dvoukolového miláčka hýčká a stroj řádně zazimuje. Nejlépe je začít kompletním mytím. „Pokud motorku budu ukládat k zimnímu spánku, je vhodné ji řádně očistit a ošetřit konzervačním prostředkem, kterých je na trhu nepřeberné množství,“ radí zkušený mechanik Milan Štumpa z motocentra Vrbovka.

Nezapomeňte také na řetěz. Tam už je to však složitější. „Mastnota se běžným mycím prostředkem umýt nedá. Musíme tedy použít speciální sprej, který nečistoty tohoto typu rozpustí a přitom nenaruší gumové okroužky, které dnes řetězy těsní.“

Kapitola sama pro sebe je akumulátor. Baterky totiž nemají rády, když jsou dlouho bez dobíjecího proudu. Proto akumulátor vyndejte a minimálně dvakrát přes zimu dobijte. Ideální je použit udržovací zdroj.

„Takzvaná inteligentní nabíječka je naprosto bezobslužná. Na jedné straně ji zapojíte do zásuvky, na druhé do akumulátoru a vše ostatní udělá za vás. Výhodou je, že může zůstat trvale připojená do elektrické sítě.“

Mnohý motorkář řeší před zimou dilema, zda odstavit motorku s plnou nádrží, nebo bez benzínu. Správně je první možnost. „Plech uvnitř nádrže není nijak ošetřen, je to surový plech, takže jakákoliv vlhkost, byť jen vzdušná, způsobí povrchovou korozi. A tu v nádrži určitě mít nechceme.“

U starších motorek, které mají ještě karburátory, vypustíme z karburátoru benzín. Mohl by totiž vyschnout a karburátor ucpat.

V poslední době prodejci a servisy motocyklů nabízejí zajímavou službu. Dalo by se to nazvat hotel pro motorky. Za dvacet korun na den vám motorku přes zimu uskladní ve své chráněné garáži.

„Ani s ní nemusíte přijet, my si pro ni dokonce přijedeme sami. Zákazník si může vybrat kompletní službu, která zahrnuje mytí, čištění, konzervaci, uskladnění přes zimu a také uvedení na jaře do provozu. Na jaře si potom domluvíte termín, kdy chcete vyrazit na projížďku, a motorka bude připravena.“

Nezapomeňte, že motocykly jsou sezónní záležitost, a tak v zimním období mají servisy méně práce. Aby nalákaly zákazníky, nabízejí zimní slevy jak na servisní práce, tak i na náhradní díly. Je chytré toho využít.

autor: bob
Spustit audio