Stát nahrává ilegálnímu obchodu se zbraněmi, tvrdí experti

V Česku kvete nelegální obchod s vyřazenými zbraněmi. Napsaly to Lidové noviny, které se opírají o zjištění kriminalistů. Specializované gangy podle nich opravují vyřazené a znehodnocené zbraně a následně je prodávají nejen na český černý trh, ale i do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zadržené zbraně

Zadržené zbraně | Foto: Policie ČR

„Legislativní prostředí v ČR je ale v tomto směru naprosto harmonizované a standardní. Pravidla hry i pro oblast obchodání se zbraněmi jsou u nás narýsovaná naprosto standardně. Článek se týká úspěšné práce policistů, kteří našli speciální gangy, které se zabývají především opravami ručních zbraní,“ bránil se Jindřich Ploch, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

Nelegální obchodování se zbraněmi je podle něj velkou zátěží pro legální obchod. Jde o oblast velmi citlivou na legitimitu. Jakékoliv úkroky stranou podle jeho slov působí vždy negativně na systém jako celek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Štefanec a Jindřich Ploch mluvili na Rádiu Česko o nelegálním obchodu se zbraněmi v ČR.mp3

„Ti, kdo dávají znehodnocené zbraně opět do původního stavu, jsou určitě specialisté. Tím, že policie odhalila takový gang, měl by stát tuto oblast ještě lépe doregulovat. Třeba aby měly licence jen dvě až čtyři firmy v republice a nikdo jiný by to nesměl dělat,“ navrhl řešení Ploch.

Kriminalisté nedokáží odhadnout, kolik nelegálních zbraní je v Česku v oběhu. Nicméně potřeby černého trhu jsou údajně pokryté. Provázanost mezi nelegálním a legálním obchodem však podle Milana Štefance z nevládní organizace Nesehnutí určitě existuje:

„Zhruba před devíti lety ministerstvo vnitra odhadlo, že z šedesáti firem, které měly licence na obchod se zbraněmi, se nelegálního obchodu účastnilo asi deset procent firem. Dnes je firem dvě stě, každý si tedy spočte, kolik z toho je deset procent. Navíc tomu provázání pomáhá i ministerstvo obrany, které rozprodává staré zbrojní zásoby a munici.“

Zhoršují se možnosti kontroly ze strany státu

Štefanec dále upozornil, že se několikrát opakovalo, že nikdo dál nesleduje, co se s tímto materiálem děje. A připomněl, že po legislativních změnách v minulém roce i BIS přiznává, že firem obchodujících se zbraněmi je v ČR příliš mnoho a možnost kontroly, kdy se z legálního obchodu stane nelegální, je velmi těžká. Firmám, které legálně vyvezly zbraně do některých zemí, kde byly poté zneužity, nebyla odebrána licence.

„Toto je podstatný prvek. Loni byl navíc schválen zákon, který znesnadnil státu kontrolu nad obchodem se zbraněmi, čímž nahrál nelegálním obchodníkům. Také nefunguje zpětná vazba. Když firma vyveze zbraně třeba do Demokratické republiky Kongo, na které je uvaleno embargo OSN, dále se pohybuje na českém trhu, což by v jiných evropských zemích nebylo možné,“ varoval Štefanec.

Sám by uvítal, aby to v Česku fungovalo jako v Maďarsku, kde je tamní parlament o některých zahraničních obchodech se zbraněmi informován předem a jejich uskutečnění musejí maďarští poslanci schválit:

„Právě veřejná kontrola skrz poslaneckou sněmovnu nebo občanské organizace je jeden ze způsobů, kterým je možné těmto excesům předcházet. Schválně říkám excesy, protože případů, kdy ČR vyváží zbraně do zemí, kde je občanská válka nebo tam vládne diktátor, je celá řada. Maďarsko je dobrý příklad, tam za porušení těchto zákonů hrozí nejenom peněžité tresty, ale i tresty odnětí svobody až na patnáct let.“

Václav Rojík, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme