8. únor: nejslavnější chodník a koruna česká

8. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je čtvrtek 8. února, a svátek má Milada. Ještě se nás stále drží zimní počasí. Nevím, jak vám, ale mně to přijde vzhledem k datu v pořádku. Nebo byste raději dnešek vyměnili za rok 1990, kdy bylo skoro 17 °C?

I z obyčejného chodníku se dá udělat obrovská atrakce, a taky zdroj slušných příjmů. Víte, o kterém chodníku je řeč? No jistě, jde o ten v Hollywoodu, posetý hvězdami.

První hvězdu zde položili 8. února 1960 pro herečku Joanne Woodwardovou, která asi nejvíc proslula tím, že si vzala Paula Newmana. Chodník je skoro 6 kilometrů dlouhý a je na něm víc než 2 500 hvězd. Místo ještě mají, takže kdybyste tam chtěli být i vy, je potřeba si požádat, a taky zaplatit 25 000 dolarů za ceremoniál. Pěkná sumička, co říkáte?

Když už jsme u těch peněz, dnes je to právě 25 let, co začala platit naše dnešní měna, tedy koruna česká. Do roku 1918 jsme tu měli kdeco – třeba tolar, denár, nebo zlatý. V roce 1892 vznikla koruna rakousko–uherská, a pak už československá.

Ta dnešní se narodila díky měnové odluce od Slovenska před 25 lety. Tak ať vám jich v peněžence cinká co nejvíc!

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.