80 lodí vyplulo na poslední plavbu letošní sezony na Lužnici

9. říjen 2017

Vodáci v jižních Čechách v sobotu zamykali Lužnici. Na vodácké základně v Suchdole nad Lužnicích se sešlo asi osm desítek lodí a dvakrát tolik vodáků. A přestože počasí bylo už ryze podzimní, na vodu přeci jenom vypluli.

Cílem byl kemp v Majdaleně. „Záleží, jak se pádluje, někdo to jezdí až do sedmi do večera, někdo tam už bývá ve dvě odpoledne,“ popisoval Tomáš Bicera, který se na řeku vydal se dvěma syny.

„Vody je akorát, víc než v létě, pojede se krásně,“ pochvaloval si.

Velikým železným klíčem zamkl vodu Josef Franta z místního vodáckého klubu se slovy: „Děkujeme ti, řeko, za pěkné chvíle, které jsi nám připravila nad vodou, někdy pod vodou a budeme se k tobě vracet. Zamykám tě na jeden západ. Ahoj!“

Svou vnučku Amálku tu nechal pokřtít místní vodák pan Kříž. „Já bych si přál, aby moje vnučka Amálka byla takový vodácký pes, jako jsem byl já, srdnatá, statečná, aby se vody nebála a aby všechny řeky splula s velkým srdcem,“ řekl.

Na poslední plavbu sezóny vyplulo 80 lodí. Voda je ale zamčená zatím jen na jeden západ, na ten druhý ji vodáci zamknou ještě na svatého Štěpána, tedy 25. prosince.

Vodáci zamkli Lužnici
autor: Martin Pokorný
Spustit audio