20. října

20. říjen 2010

Alash

Hrdelní zpěv z vnitrozemí Asie zpopularizovala na Západě především skupina Huun Huur Tu z Tuvy, republiky, která je součástí Ruské federace a leží na jihu Sibiře u hranic s Mongolskem. Z téže země pochází o generaci mladší skupina Alash, která vystoupí v Praze v rámci festivalu Struny podzimu ve čtvrtek 21. října. Sestavu založili studenti hudební školy v Kyzylu, hlavním městě Tuvy, a brzy si vybudovali úctyhodné renomé, a to především v USA, kde skupina pravidelně koncertuje a natáčí alba. Alash získali také respekt mezi svými kolegy-profesionálními muzikanty a hostovali například na albu Jingle All the Way světoznámého virtuóza na banjo Bély Flecka, které získalo prestižní cenu Grammy.

Jméno Alash si skupina vybrala podle divoké řeky, pramenící pod Altajem v západní části země: „Tekoucí řeka je symbolem toho, jak se hudební tradice přenášejí z generace na generaci, a navíc, její jméno je pro cizince snadno vyslovitelné,“ vysvětlují hudebníci.

Subudai

Alash

Repertoár skupiny Alash tvoří nejen tradiční písně, ale také skladby z éry Sovětského svazu. Obyvatelé Tuvy berou toto období jako přirozenou součást svých dějin, která přinesla dobré i špatné, s minulostí se vyrovnávají, aniž by se ji snažili vymazat z paměti. Jedním z příkladů je následující skladba Dekei-oo & Saiyzyral, spojení dvou melodií, přičemž ta druhá vznikla jako budovatelská píseň oslavující výsledky socialistického hospodářství.

Dekei-Oo And Saiyzyral

Následující píseň byla původně ukolébavka, jejíž houpavý rytmus je inspirován vlnami řeky Jenisej, která v Tuvě pramení. Skladba existuje v řadě verzí s odlišnými jmény, Alash ji zpívají pod názvem Ene-Sai.

Ene-Sai

Další píseň se skupinou Alash se jmenuje Karachal, což v tuvinštině označuje obyčejného člověka, který žije ze svého skrovného výdělku. Jeho protipólem je v tuvinské společnosti postava zvaná khörengeti düzhümet, tedy feudální byrokrat, který parazituje na práci ostatních.

Karachal

Píseň Oitulaash Kheveri je o společenském setkání mladých lidí: účastníci soutěží v poetické improvizaci, které velebí rychlé koně, krásné ženy a tuvinskou hudbu. Pokud se vám hudba skupiny Alash líbí a bydlíte v Praze, nenechte si ujít její koncert, který proběhne v rámci festivalu Struny podzimu ve čtvrtek 21. října v Českém Muzeu hudby.

Oitulaash Xeveri

Daam Dözü

Sygyt Yrym Salyp Berein

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Bady-Dorzhu Ondar

Spustit audio