Španělský premiér provedl rozsáhlé změny ve vládě

Španělský premiér José Luis Rodriguez Zapatero oznámil v Madridu rozsáhlé změny ve vládním kabinetu. Týkají se téměř všech ministerstev.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Luis Zapatero

José Luis Zapatero | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Dvě z nich, pro bytovou výstavbu a rovné příležitosti, budou zrušena. Důvodem změn je podle šéfa socialistické vlády potřeba zeefektivnit státní správu a ušetřit.

Nejširší změnou vlády během šest a půl ročního mandátu chce Zapatero svůj kabinet posílit a zrenovovat pro to, aby se co nejdříve podařilo odstranit následky ekonomické krize. Nesporným důvodem je i ztráta důvěry občanů k vládní straně. Socialisti přišli o volební preference i následkem nedávné generální stávky.

Do vládního kabinetu se začlenily čtyři nové tváře a zrušila se dvě ministerstva. K výměně ministrů došlo i na postu šéfa diplomacie, ministra práce, zdravotnictví a životního prostředí. Pozici si posílil současný ministr vnitra, který se stal zároveň prvním viceministrem a mluvčím vlády.

Ľubica Zlochová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme