Další města už mají jasno o povolebním uspořádání

Povolební vyjednávání o složení českých a moravských radnic pokračují. V řadě měst a obcí se už ale na koalici dohodli. Jasno mají například v Třinci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát města Pardubice

Magistrát města Pardubice | Foto: Tomáš Adamec

Třinečtí vsadili na už vyzkoušenou koalici, kterou nově rozšířili o TOP 09. Vítězní sociální demokraté proto budou v opozici.

Opačně se situace vyvíjí ve Znojmě. Tam dohoda tří stran pod vedením ČSSD s podporou komunistů odsune do opozice ODS, která dosud radnici vedla.

Zatímco v Třinci a Znojmě to bylo s ODS a ČSSD ve stylu „kdo s koho“, v Pardubicích by tyto strany mohly naopak vytvořit velkou koalici. Společně by ovšem mohly vládnout jen s podporou komunistů.

Hradecká ODS bez postu primátora?

Královéhradecké radnici bude zřejmě vládnout středopravá koalice 5 stran a hnutí. Ve volbách vítězná ČSSD by tak zůstala v opozici. Nové uskupení v čele s ODS dnes udělalo další krok ke konečné dohodě.

Občanská demokratická strana překvapila nečekanou nabídkou - ustoupila a nabídla místo primátora Zdeňku Finkovi z Hradeckého demokratického klubu. Lékař, který ve volbách dostal od obyvatel města nejvíce hlasů, se má k nabídce vyjádřit na příští schůzce.

Ostatní strany rodící se koalice návrh ODS přivítaly a proti Finkovi v čele města nic nemají. Kromě ODS a Hradeckého demokratického klubu by v nové koalici byla ještě TOP 09, Volba pro město a sdružení SNK-ED - KDU-ČSL. Zástupci stran se sejdou opět v pondělí.

Zajímavý vývoj v Horním Jiřetíně

Zajímavě se situace vyvíjí v Horním Jiřetíně. Tamní hnutí Dialog, které chce jednat s těžaři uhlí o zbourání vlastní obce, by chtělo za starostu svého nejhlasitějšího kritika Vladimíra Buřta ze Strany zelených.

Ten ale návrh odmítl a označil ho za snahu rozklížit dosavadní koalici, která v dvoutisícovém městečku opět s náskokem vyhrála.

Věra Pfeifferová, Ota Nehasil, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme