Faktury se mají platit do 30 dnů. Hlásá nová směrnice EU

Faktury by se měly v zemích Evropské unie hradit do třiceti dnů. Lhůtu stanoví nová směrnice, kterou schválili europoslanci na zasedání ve Štrasburku. Už dříve s ní souhlasily i členské státy. Za porušení pravidel splatnosti má hrozit sankční úrok ve výši minimálně osm procent. Z obecné maximální lhůty jsou ovšem i výjimky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie 

Evropská unie  | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Třicet dnů bude mezní lhůta k proplacení faktur pro všechny. Podnikatelé si ji ale mohou prodloužit až na šedesát dnů, když to nebude ‚hrubě nespravedlivé‘ pro věřitele. Veřejné instituce se mohou také o třicet dnů s platbou zpozdit, pokud to bude ‚objektivně odůvodněné‘.

Členské země mohou navíc stanovit dvojnásobně delší lhůtu pro veřejná zdravotnická zařízení. Bič v podobě třicetidenní lhůty bude platit i pro evropské instituce, které se také někdy dostávají do prodlení s vyplácením peněz z unijních fondů. Na začlenění směrnice do národních zákonů mají členské země dva roky od jejího zveřejnění v Úředním věstníku Unie. To se stane co nevidět.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme