EU: Faktury se budou muset splatit do třiceti dnů

Evropská unie přijala směrnici, která stanoví maximální lhůtu pro uhrazení faktur 30 dnů. Schválili ji poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku a už dříve s ní souhlasily i členské země. Musí ji převést do národních zákonů do dvou let. Placení faktur mezi podnikateli nebo veřejnými institucemi totiž často vázne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Filip Rožánek, Miroslav Panuška

„Stává se to často. Nejlepší je, když zákazník zaplatí hned, ale někdy nám turistické skupiny zaplatí až po šesti nebo osmi týdnech. Pak píšu dlužníkovi email a doporučený dopis a varuji, že se obrátím na advokáta,“ popisuje platební nekázeň paní Silge, spolumajitelka penzionu v německém městečku Kork.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové směrnici týkající se doby splatnosti v reportáži Pavla Nováka

O přijetí směrnice se v Evropském parlamentu zasazovali i Češi. Poslanec z frakce Evropských konzervativců a reformistů Eduard Kožušník si však myslí, že Česká republika na tom není s platební morálkou zdaleka nejhůře. „Ač je v Česku problém, ne zase tak velký jako v Itálii nebo Rumunsku, kde jsou zpožděné platby soukromých i veřejných institucí někdy v úrovni let,“ tvrdí.

Z obecné třicetidenní lhůty si mohou podnikatelé sjednat výjimku, která může platit v takzvaně „objektivně odůvodněných“ případech i u veřejných institucí. Pak se lhůta prodlužuje na 60 dnů. Stejnou dobu mohou členské státy stanovit pro veřejná zdravotnická zařízení. Jinak se ale podle poslance Kožušníka dívá směrnice na všechny spravedlivě.

Ani evropské instituce nejsou bez viny

„Princip je na bázi rovnoprávnosti subjektů v systému. Veřejné instituce směrem k podnikatelům i podnikatelé dodávající služby institucím, ale stejně tak i evropské instituce, které potom platí dotační tituly jednotlivým samosprávám,“ říká poslanec.

Ani evropské podniky totiž nejsou bezproblémové, co se týče placení faktur. Nyní budou muset dávat na proplácení faktur za spolufinancované projekty větší pozor.

Pavel Novák, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme