Domov seniorů ve Zdicích nabídne další místa i kavárnu na střeše

20. říjen 2010

Podle odhadů chybí ve Středočeském kraji až 5 tisíc lůžek v domovech pro seniory. Někteří odborníci v této souvislosti mluví o krizové situaci. Středočeský kraj, zdá se, se snaží situaci řešit. Místa pro seniory přibudou v Kladně anebo ve Zdicích.

Pokud sledujete Zdice na Berounsku a zejména dotace, které tam v poslední jdou, nemůžete než uznale pokyvovat hlavou. Městečko má krásně zrekonstruovaný Společenský dům, nové nádraží, velkolepou hasičskou zbrojnici, rekonstruuje školku a zvětší si i svůj Domov seniorů. Hlavním důvodem, díky kterému středočeští úředníci zvolili Zdice, byl pozemek v majetku kraje a hotový projekt.

Podle ředitelky Domu v zahradách Ivany Rabochové si úředníci vybrali pro dostavbu za 50 milionů její ústav i pro vysokou kvalitu služeb. Aktuálně je v Domě v zahradách na sedmdesát klientů 55 zaměstnanců. V pořadníku jich je ale zapsáno dalších dvě stě. Čekací doba? 10 let. Zhruba za rok, až bude nová přístavba hotová, se kapacita zvýší o 46 lůžek.

Ve svých plánech myslí ředitelka také na místní seniory. Nabídne jim prostory Domova v zahradách jako zázemí pro volnočasové aktivity Klubu Seniorů. Všem pak bude otevřena vyhlídková terasa s kavárnou na střeše.

Už teď má domov v zahradách velkolepou zahradu s altány, grilem i rybníčky. Není divu, že klienti jsou tu spokojení, přestože poplatky za pobyt tu nejsou nijak nízké, cirka 9 500 Kč měsíčně.

autor: pek
Spustit audio