Růst čínské ekonomiky ve 3. čtvrtletí mírně zpomalil

Čínská ekonomika zaznamenala ve třetím čtvrtletí meziroční růst o 9,6 procenta. V porovnání s předchozím čtvrtletím jde o mírné zpomalení. Trh ale vzhledem ke snahám Pekingu o ochlazení hospodářského růstu očekával číslo ještě o něco nižší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Podle některých expertů hrozí i nadále přehřátí ekonomiky. To potvrzuje i míra inflace, která se v září dostala na nejvyšší úroveň za posledních 23 měsíců - zvýšila se na 3,6 procenta ze 3,5 procenta v srpnu.

„Podle mě přehřátí čínské ekonomiky zatím nehrozí. Nastává proces stabilizace. Čínská vláda má za cíl udržet inflaci do konce roku pod hladinou tří procent. A to si myslím, že se ji podaří,“ uvedl na Rádiu Česko ředitel šanghajské kanceláře agentury na podporu exportu Czechtrade Aleš Červinka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Číně sledují ředitel šanghajské kanceláře agentury na podporu exportu Czechtrade Aleš Červinka a ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociální věd Univerzity Karlovy Michal Mejstřík.

Rychlý růst cen donutil Peking v poslední době několikrát přiškrtit úvěrové linky. V úterý centrální banka zvýšila úrokové sazby. Podle ředitele Institutu ekonomických studií z UK Michala Mejstříka je tady vidět, jakou lekci pro čínskou vládu znamenala zkušenost Japonska z 90. let.

„Kdy Japonsko nechalo růst své ceny na burze a všude tak nekonečně vysoko, že to růst poznamenalo na dvě desetiletí. Ta snaha stát se největší světovou ekonomikou nakonec skončila prasknutím nafouknutých bublin, například v cenách nemovitostí. A rysy tohoto vývoje se začaly projevovat i v Číně,“ uvedl.

Podle Aleše Červinky by se některé kroky čínské vlády mohly dotknout i českých firem. „Jde o objevující se protekcionizmus a podpora místních čínských firem. Nicméně stále platí, že Čína potřebuje investovat do inovací, potřebuje moderní technologie. Takže na export do Číny budou mít stále kvalitní produkty s vysokou mírou technologii,“ uvedl.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme