Začínají kvést orchideje

21. říjen 2010

Ve sklenících Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně na Kotlářské 2 je stále co vidět. I když bazén, kde v létě roste viktorie královská, je už vypuštěný, mohou návštěvníci vidět jiné zajímavé i krásné rostliny. V podzimním a zimním období tradičně vykvétají různé druhy skleníkových orchidejí.

Nejprve jsou to katleje (Cattleya) s velkými květy, které můžeme vidět právě nyní, později se přidávají papiopedila (Paphiopedilum) a falenopsisy (Phalaenopsis). Z užitkových rostlin jistě zaujme právě plodící banánovník, papája nebo bavlník v tropickém skleníku. Bez zajímavosti nejsou ani bromélie, které uchvátí bizarními květy a vévodí mezi nimi několik plodících ananasů. V palmovém skleníku jsou již nastěhované všechny subtropické rostliny, které trávily prázdniny pod pergolou na zahradě.

Bavlník

Vše je tedy možné zhlédnout pěkně pod jednou střechou a to doslova, protože těsně pod střechu palmového skleníku je možné vystoupit po točitém schodišti a projít se po ochoze. Na zábradlí ochozu se popínají různé zajímavé druhy lián jako jsou mučenky bugenvilea, réva Vitis voinieriana nebo chřest Asparagus falcatus či jasmíny. V oblíbeném skleníku kaktusů je zajímavá odvétající agáve Furcraea selloa, která celá po odkvetení odumře. V současné době na ní můžeme vidět mladé rostlinky vzniklé z pacibulek, které nahradí odumřelou rostlinu. Semena se z květenství v našich podmínkách nevytvořila. Venkovní zahrada se sice již pomalu ukládá ke spánku, ale i procházka mezi barevnými listy je osvěžující.

Papaya

Otevřeno je denně od 9 do 15 hodin včetně víkendů.

autor: Botanická zahrada PřF Masarykovy univerzity v Brně
Spustit audio