G20 se v Koreji pokusí zažehnat napětí na měnových trzích

Zástupci zemí G20 se pokoušejí zažehnat to, co v poslední době stále více expertů nazývá měnovou válkou. Třídenní summit v korejském Gyeongju, který dnes odstartovali zástupci guvernérů a ministrů financí, se totiž zaměří právě na současné napětí na peněžních trzích. Podle Pavla Hnáta z Katedry světové ekonomiky pražské Vysoké školy ekonomické by měla G20 hlavně udržet ekonomický svět v mantinelech slušného chování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, ekonomika, kalkulačka

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

Napětí na peněžních trzích je způsobené tím, že jsou nyní mnohé vlády podezírány z manipulace kurzů domácích měn. Čína podle kritiků drží svůj jüan uměle podhodnocený. Amerika díky uvolněné měnové politice oslabuje dolar. A mnohé menší země jako třeba Korea a nebo Japonsko na to reagují intervencemi proti svým měnám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky pražské Vysoké školy ekonomické ve Světě o deváté.

Analytici agentury Reuters čekají, že by se v Koreji G20 mohla na něčem dohodnout. Připomínají přitom i vstřícné gesto Číny, která v úterý zvýšila úrokové sazby. „Jsem mírný optimista. Spíš se domnívám, že pokud dojde k nějakému prohlášení, spíš to bude na listopadovém jednání v Soulu,“ podotkl Pavel Hnát.

Nicméně situace je podle něj příliš složitá na to, aby ji mohly jeden, dva summity vyřešit. Skupina G20 je nicméně ojedinělá v tom, že poprvé v historii pustila do rozhodování o globálních záležitostech i nové velké hráče. „Už jsou to i Čína, India a další. Obávám se ale, že prvotní nadšení z G20 opadá,“ řekl Hnát. Proto podle něj skupina potřebuje přijít s něčím markantním.

Podaří se vůbec něco?

Otázkou ale je, co se G20 může podařit. „Úspěchem by bylo už to, pokud by například na summitu v Soulu bylo vydáno jasné prohlášení, že země budou koordinovat své kroky. Pokud globální vůdci dokáží dát najevo, že jsou schopni postupovat koordinovaně, může to mít velký dopad i na ostatní země světa,“ poznamenal Hnát.

Summit v Soulu by tak podle něj mohl přinést prohlášení, že Čína, Brazílie a ostatní asijské země jsou ochotny postupovat společně. „Stejně tak Spojené státy ale budou muset deklarovat, že jsou ochotny snížit svůj deficit rozpočtu,“ řekl Hnát z Katedry světové ekonomiky.

Hnát se domnívá, že svět je už nyní nicméně tvořen bloky, které spolu čím dál tím více soupeří. „Svět je postaven na konkurenceschopnosti. Skupina G20 a ostatní globální instituce jsou tady proto, aby souboj udržely v mantinelech slušného chování. Tady ta situace už skutečně hrozí, že přeroste za hranu toho, co považujeme za slušné chování. Proto je globální vůdcovství tak důležité,“ vysvětlil ekonom.

Obchodní války

Například nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman dokonce varuje, že by měnové války mohly přerůst ve válku obchodní. „Měny, jejich devalvace a umělé udržování nerovnováh platebních bilancí se stávají nástrojem protekcionismu. V době krize je to velice známý jev. Proto je důležité, že se o tomto riziku mluví,“ řekl Hnát.

Na druhou stranu obchodní války ve svém důsledku vždycky podle něj přinesou pouze poškození vztahů a vedou ke snížení bohatství. „Globální vůdci proto nebudou chtít, aby taková situace nastala,“ řekl ekonom. Česká republika by nicméně podle něj měla velice bedlivě sledovat dění v okolním světě. „To je možná více určující než reformní kroky vlády,“ uzavřel Hnát.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme