Policie zrušila pátrání po žačce ze Žižkova. Dívku z Troji hledá dál

Pátrání po jedenáctileté dívce z pražského Žižkova, které policie zahájila včera večer, bylo zastaveno. Našla se u kamarádky. Devítiletou holčičku, kterou rodiče pohřešují od minulého týdne, kdy zmizela v pražské Troji, ale policie hledá dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie. Ilustrační foto

Policie. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Po jedenáctileté dívce policisté pátrali celou noc. Nakonec se dívenka našla u kamarádky na pražském Žižkově. Pátrání po devítileté dívce, která se ztratila na cestě ze školy minulý týden, ale neustává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová v poledních Ozvěnách dne.

I dnes je v terénu několik desítek kriminalistů a uniformovaných policistů. „Prověřují poznatky a informace. Jisté indicie vyplynuly nejen z toho, co oznámila veřejnost, ale rovněž z průběhu vyšetřování,“ řekla policejní mluvčí Eva Kropáčková.

Do pátrání po zmizelé holčičce se zapojila nejen policie v okolních zemích, ale i dobrovolníci. Pomoci se snaží lidé také na sociálních sítích.

Zatím drtivá většina případů pohřešovaných dětí přitom mívá šťastný konec. Od letošního jara navíc pomáhá při hledání dětí i nový systém Národního koordinačního mechanismu.

Více zapojit veřejnost

„Většina dětí se jenom zatoulá nebo někde zapomene. Co mě ale potěšilo, že tentokrát bylo přistoupeno s veškerou vážností k oznámení veřejnosti, aby pomohla s informacemi,“ podotkla ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová na adresu pátrání po pohřešované dívce na pražském Žižkově.

Baudyšová má nicméně k systému hledání pohřešovaných dětí výhrady. Její výtka ale nepatří na adresu policie. Pátrání je podle ní kvalifikovaně vedeno. Vadí jí ale ztuhlost systému. „A to, že nebereme v úvahu, že je otevřená Evropa a že české děti jsou vlastně evropské děti. A únos do ciziny je otázkou dvou hodin s rychlým autem,“ poznamenala Baudyšová.

Proto by se podle ní měly dávat informace o pohřešovaném dítěti na návěští na dálnice s odkazem na web, kde by byl popis hledaného dítěte a více informací. „Dále se uvažovalo o rozesílání SMS v místě, kde bylo dítě naposledy spatřeno. To se také neudělalo,“ uzvařela Baudyšová s tím, že veřejnost by měla být do celého procesu hledání pohřešovaného dítěte zapojena.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme