Odbory budou moci zasáhnout do chystaného převodu železničářů

Železniční odboráři a ministr dopravy zřejmě zažehnali hrozící konflikt. Kvůli záměru ministra dopravy Víta Bárty, který chce převést devět a půl tisíce železničářů z Českých drah pod Správu železniční dopravní cesty, hrozili odboráři stávkou. Po schůzce s Bártou se situace zklidnila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Pejša

Jaroslav Pejša | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

„Dohodli jsme se na tom, že nejde o rozhodnutí o převodu, ale o zahájení projektu živé dopravní cesty. Projekt bude projednáván v komisi, jejíž součástí budou i odbory. Měl by to být první krok, vedoucí k holdingovému uspořádání české železnice,“ vysvětlil šéf železničních odborů Jaroslav Pejša.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf železničních odborů Jaroslav Pejša v pořadu Stalo se dnes

„Navíc chceme zdůvodnění, že realizace takového projektu je skutečně ekonomicky výhodné a že nepoškodí českou železnici a celou ekonomiku,“ dodal Pejša. V pátek na předsednictvu tripartity proto podle něj dostane prohlášení odborů předseda vlády.

„Takové rozhodnutí nemůže udělat pouze ministr dopravy, týká se to celé ekonomiky a musí rozhodovat celá vláda, proto chceme garanci premiéra,“ zdůraznil šéf železničních odborů.

Nařízení ministra dopravy přesunout tisíců zaměstnanců Českých drah na státní Správu železniční dopravní cesty se má týkat například výpravčích, signalistů a hláskařů. Přesun by se měl uskutečnit co nejdříve, podle ministra jde o další krok v transformaci české železnice.

Dráhy nyní zaměstnávají přibližně 27 tisíc lidí. Oddělení obsluhy dráhy od dopravce považuje Bárta za důležité i v souvislosti s otevíráním železničního trhu konkurenci.

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme