Nejstarší knižní veletrh odstartoval v Havlíčkově Brodě

Do Havlíčkova Brodu se sjela prakticky celá česká literární obec a také samozřejmě její čtenáři. Dnes totiž na Vysočině začal už 20. Podzimní knižní veletrh, což je událost, která je rok od roku prestižnější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

20. Podzimní knižní veletrh

20. Podzimní knižní veletrh | Foto: Hana Marhanová | Zdroj: Český rozhlas

Ředitelka veletrhu spisovatelka a hungaristka Markéta Hejkalová se snažila pro jubilejní ročník připravit co nejbohatší doprovodný program, v němž vystoupí asi 60 českých spisovatelů a spisovatelek.

Pro letošní ročník je připraven rekordní počet čtení, autogramiád a besed. Dorazí například Jáchym Topol, Michal Viewegh, Ivan Klíma, Ivan Kraus, Irena Obermannová nebo Eva Kantůrková.

„V Havlíčkově Brodě je dnes a zítra největší hustota knih a spisovatelů na jednoho obyvatele v Evropě,“ říká ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Hejkalová mluví o Podzimním knižním veletrhu.mp3

Na stánku Českého centra PEN klubu začal už dnes autorský prodej knih. Výtěžek připadne Výboru pro vězněné spisovatele Mezinárodního PEN klubu. Prosává celkem 27 českých spisovatelů.

„Sama jsem se bála, jak to dopadne, ale vypadá to velmi dobře, knížky, které spisovatelé věnovali, se prodávají a už nám docházejí,“ pochvaluje si Hejkalová.

První den se také oceňovaly nejkrásnější knihy veletrhu. Cenu za nejkrásnější knihu literatury faktu získalo nakladatelství Karmášek za Atlas krkonošských rostlin. Cenu za nejkrásnější beletristickou knihu získalo básnické dílo J. H. Krchovského z nakladatelství host a cenu za nejkrásnější dětskou knihu získala kniha Radka Malého z nakladatelství Meander.

Nejstarší knižní veletrh má neopakovatelnou atmosféru

Do města přijede kolem sto padesáti nakladatelů. A třeba, jako před několika lety, i ti nejmenší. S jedinou knihou jako Jindřich Vacek: „Můžu říct, že jsem to udělal tak, že jsem sedm set knížek dal distributorovi, tři sta knížek jsem si ponechal. Většinu z tří set knížek už jsme prodal.“

„Je tady inspirativní atmosféra, kdy se setkávají nejen nakladatelé mezi sebou, ale i se svými čtenáři, knihkupci, knihovníky, novináři, má to zvláštní kouzlo,“ láká návštěvníkyi ředitelka Markéta Hejkalová.

I letos se očekává, že přijedou tisíce těch, co mají rádi knížky. Běžně se město zaplní zhruba třinácti tisíci takových lidí z celé země. Veletrh zavře brány zítra úderem sedmnácté hodiny.

Martin Dorazín, Monika Pytlíková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme