Francie zprovoznila jednu rafinerii. Situace ale klidnější není

Francouzská policie dnes ráno zasáhla v ropné rafinerii Grandpuits nedaleko Paříže a ukončila její blokádu. Argumentem místní prefektury je ohrožení bezpečnosti státu při nedostatku pohonných hmot. Odboráři s levicí bojují proti důchodové reformě na půdě Senátu, studenti v ulicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující ve francouzském Lyonu hází zápalnou lahev do výlohy místní banky

Protestující ve francouzském Lyonu hází zápalnou lahev do výlohy místní banky | Zdroj: ČTK

Odbory protestují proti policejnímu zásahu v rafinerii a tvrdí, že jim represivní aparát bere právo na stávku. Na argumenty prefektury odpovídají, že země není ani ve válečném stavu, ani ve stavu ohrožení.

Stále pokračuje blokáda dalších jedenácti rafinerií a skladů pohonných hmot a benzín a nafta jsou k dostání jen na čtvrtině čerpacích stanic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzský zpravodaj ČRo Jan Pokorný v rozhovoru pro Rádio Česko hodnotí aktuální protesty a blokády ve Francii

Premiér Francois Fillon svolal jednání krizového štábu, který se bude situací zabývat. Ve Francii dnes začínají prázdniny a blíží se svátek Všech svatých, kdy každoročně dvě třetiny Francouzů jezdí na hřbitovy.

Další klíčový souboj se odehrává v Senátu, který teprve v jednu hodinu v noci přerušil maraton projednávání penzijního zákona. Levicové opozici se daří prodlužovat jednání řadou pozměňovacích návrhů, jichž bylo dohromady zhruba 500.

Vláda nutí Senát k rychlému schválení zákona – doufá, že poté ustanou protesty v ulicích. Dokonce navrhla, aby se o všech pozměňovacích návrzích jednalo jako o celku. Senátoři nicméně diskutují o každém návrhu zvlášť.

V pouličních protestech jsou nejradikálnější zejména středoškoláci. Připouštějí, že kvůli podzimním prázdninám, které začínají, jejich demonstrace zeslábnou. Hodlají však po návratu do školy pokračovat.

V Lyonu zneužívá studentské protestní akce i pár stovek výtržníků, kteří v centru ničí městský majetek. V ulicích proto stále hlídkují těžkooděnci.

Odbory chystají další velké demonstrace na 28. října a na 6. listopadu.

Jan Pokorný, Tomáš Pavlíček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme