Choleře na Haiti podlehlo kolem 140 lidí

Nemocnice Saint Nicolas v haitském městě Saint Marc je přeplněná lidmi nakaženými cholerou. Jsou jich plné chodby a ty, kteří se nevešli, zdravotníci ošetřují venku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v táboře

Lidé v táboře | Foto: Pavel Polák

Nemocní zvracejí a dostávají infuze přímo na ulici. Léčba zabírá dobře, ale nesmí se s ní otálet. Většina obětí je z oblasti podél břehů řeky Artibonite, která prochází střední a severní částí země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Martinem Zamazalem z Arcidiecézní charity Olomouc o šíření cholery na Haiti.mp3

Vodu z této řeky využívají místní pro celou řadu každodenních aktivit od mytí až po vaření. Táborům postaveným po lednovém zemětřesení se nákaza zatím vyhýbá.

Haitský prezident René Préval uvedl, že nemoc už zabila kolem 140 lidí. Nákaza vypukla v centrální části země. Pro chudé Haiti je to největší krize od lednového zemětřesení. Nakažených je údajně skoro patnáct set.

Za šířením nákazy je pravděpodobně špatná kvalita pitné vody. Haiti čekají v listopadu prezidentské volby a reakce na zdravotní krizi je už teď jedním z hlavních témat kampaně.

Jeden z prezidentských kandidátů Charles Henry Baker, který navštívil nemocnici, se ke katastrofě vyjádřil pro BBC. Podle něj slovo ‚přeplněná‘ v žádném případě nevystihuje situaci a postižená oblast nutně potřebuje polní nemocnice, lékaře a sestry.

Šíření nemocí, jako je právě cholera, se experti z nejrůznějších zdravotních nebo humanitárních organizací obávali po lednovém zemětřesení, kdy Haiti zaplavila vlna uprchlíků.

„Myslím si, že cholera se zemětřesením souvisí sekundárně a může se objevit v kterékoli době. Nicméně tam, kde je vysoká koncentrace lidí, kteří žijí v opravdu nevyhovujících životních podmínkách, má cholera opravdu živnou půdu,“ uvedl Martin Zamazal z Arcidiecézní charity Olomouc, který na Haiti po lednovém zemětřesení nějaký čas působil.

Podle jeho názoru Haiti není připraveno na zvládnutí epidemie a byla by nutná pomoc humanitárních organizací a lékařů ze zahraničí.

Jitka Malá, David Hartmann, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme