Wulffův turecký protějšek problém v náboženské netoleranci nevidí

Státní návštěvu Turecka dnes končí německý prezident Christian Wulff. Jejím hlavním tématem byly vzájemné vztahy obou zemí, zejména otázky svobody náboženství. Wulff poukázal na to, že pozice Křesťanů není v Turecku stejná, jako Muslimů v Německu. Turecký prezident Abdullah Gül ale tento problém nevidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modlitba něměckých muslimů

Modlitba něměckých muslimů | Foto: Jiří Hošek

Očekávaným tématem prezidentovy návštěvy měla být integrace turecké komunity v Německu. Wulff se během návštěvy k tématu několikrát vyjádřil a řekl, že pokud chtějí imigranti žít v jeho zemi, musejí se naučit jazyk a řídit se německými pravidly.

Toto téma ale převálcoval problém pozice křesťanů v Turecku. Wulff při svém proslovu v tureckém parlamentu řekl, že stejně, jako Německo dává náboženskou volnost Muslimům, stejný přístup očekává od Turecka vůči Křesťanům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Julie Urbišová sledovala návštěvu německého prezidenta v Turecku.mp3

V Turecku stojí desítky kostelů z předmuslimského období, z nichž většina slouží pouze jako muzea. Pokud chtějí věřící v kostele uspořádat bohoslužbu, potřebují povolení úřadů. To by se podle německého prezidenta mělo změnit. On sám se během své návštěvy zúčastnil jednoho takového výjimečného obřadu v kostele Sv. Pavla na jihu země.

Pozitivní kroky v této oblasti už vláda provedla. V poslední době byly jednorázově otevřeny dva křesťanské kostely a o mši byl velký zájem převážně v arménské komunitě. Přesto ale nelze v nejbližší době očekávat tak zásadní změny, jaké požadoval německý prezident, jako naprostou svobodu Křesťanů v užívání křesťanských památek.

Turecký prezident: náboženské menšiny tolerujeme

Turecký prezident reagoval na Wulffova slova s tím, že v této oblasti nevidí žádný problém, že křesťanské i jiné náboženské menšiny jsou v Turecku tolerovány dostatečně. Turecko je ale často kritizováno EU za nedostatečné dodržování práv národnostních a náboženských menšin.

Wulff byl prvním německým prezidentem na oficiální návštěvě Turecka po deseti letech. Přestože v současnosti probíhá v Německu poněkud napjatá debata o integraci přistěhovalců, Turci uvítali, že k nim německý prezident přijel. Chápou to jako projev upevnění vztahů mezi oběma zeměmi.

Wulff několikrát poznamenal, že klade velký důraz na dobré vtztahy s Tureckem, převážně na ekonomické úrovni. Státní návštěva byla také více sledována německými médii, než tureckými.

Michaela van Erne, Julie Urbišová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme