Kosmická loď pro vystěhovalce

27. říjen 2010

Americké agentury NASA a DARPA zahájily projekt „stoleté kosmické lodi“. Jeho cílem je dopravit pozemské kolonisty k jiným planetám Sluneční soustavy. Loď jim poskytne prostředky nutné pro přežití i pro vytvoření základen. S návratem kolonistů se ale nepočítá.

Dr. Simon Worden, ředitel Amesova výzkumného centra NASA, novinářům oznámil, že obě agentury na tento projekt pro začátek věnovaly 1 100 000 dolarů. Oproti minulosti to znamená velký posun. Před 20 lety totiž prý v NASA nebylo možné o podobné vizi ani veřejně mluvit, aniž by dotyčný pracovník neriskoval vyhazov. Sám Worden byl pro své nekonvenční názory z NASA propuštěn za vlády prezidenta George W. Bushe.

Téměř zároveň s tímto oznámením se v novém odborném časopise Journal of Cosmology objevila studie dvojice Dirk Schulze-Makuch a Paul Davies, která o jednosměrné cestě na Mars a o založení stálé základny pojednává. V projektu se sice počítá s pravidelným zásobováním kolonistů ze Země automatickými loděmi, ale většinu surovin a materiálů budou kolonisté získávat přímo na místě. Půjde zejména o vodu, stavební a chemické suroviny a některé živiny. Na povrchu Marsu tak vznikne zárodek místního průmyslu. Koncepce, která nepočítá s návratem, let k Marsu podstatným způsobem zlevní. Několikanásobně jej totiž prodražují právě prostředky pro návrat na Zemi.

Nejenže takto Mars navštívíme, ale zároveň také osídlíme. Sám Davies, který jako kosmolog pracuje na Arizonské státní univerzitě, tuto situaci porovnává s objevitelskými cestami v době Kryštofa Kolumba. Zároveň ale počítá s tím, že pro kolonizační cestu už bude k dispozici pokročilý plazmový motor VASIMR, který kosmickou loď k Marsu dopraví za necelých 40 dní. Astronauti by podle studie měli nejdřív přistát na některém z malých Marsových měsíčků.

Autoři velmi optimisticky odhadují, že let by se mohl uskutečnit už v roce 2030. Jednosměrná cesta lidí na Mars by měla stát „jenom“ několik miliard dolarů. O spolufinancování projevil zájem i Larry Page, jeden ze zakladatelů firmy Google. Zpeněžit se ovšem nedá fakt, že astronauti budou navždy odloučeni od Země a navždy odkázáni jen sami na sebe. Taková výprava bude tedy znamenat i závažný psychologický problém.

<object width="640" height="505"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/Zj53rVWK5z0?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/Zj53rVWK5z0?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="505"></embed></object>

Druhý autor studie, Schulze-Makuch z Washingtonské státní university, říká, že on osobně by se na tuto cestu vydal, jen pokud by jeho děti už byly dospělé.

Sám a sám... Plán výpravy je z psychologického hlediska sporný.
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.