Jasno o pražském magistrátu bude do dvou týdnů

Jeden z hlavních závěrů dnešních schůzek, které absolvovali zástupci pražské TOP 09 se sociálními a později občanskými demokraty, by se dal charakterizovat následovně: podíváme se, v čem se překrývají naše programy a pak budeme jednat dále.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Hudeček (vlevo) a Karel Březina.jpg

Tomáš Hudeček (vlevo) a Karel Březina.jpg | Zdroj: ČTK

„Dnešní jednání bylo hodně technické. Vyjasňovali jsme si některé věci ve volebních programech. Uložili jsme si, že přes víkend se pokusíme analyzovat, jaké jsou hlavní problémy,“ řekl volební lídr TOP 09 v Praze a kandidát na primátora Zdeněk Tůma.

Dodal, že příští týden je možné s potenciálními partnery začít jednat i o vedení hlavního města Prahy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednáních o budoucí koalici na pražském magistrátu v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

Rozdíly v programech TOP 09 a ČSSD nejsou podle jeho slov „zase tak dramatické“. Průnik programů s ODS je větší, ale s TOP 09 se také v různých věcech neshodnou, například v návrhu ODS na zavedení metropolitní policie. Problémy s oběma politickými stranami spočívají zejména v sociální oblasti.

Místopředseda ČSSD Karel Březina k programovým rozdílům obou stran přidává ještě oblasti bydlení, veřejné dopravy a částečně zdravotnictví. Za zásadní pro ČSSD považuje otevřenost radnice.

Jasno o budoucí podobě pražského magistrátu by mělo být podle Zdeňka Tůmy i Karla Březiny zhruba do dvou týdnů.

Ve hře jsou zatím různé podoby koalice

Politolog Lukáš Jelínek si netroufá odhadnout podobu příští koalice.

„Podle mě existují vyrovnané šance všech tří stran, že by mohly některé dvojkoalice zasednout do pražské městské rady. Kromě toho je velmi nečitelná situace uvnitř jednotlivých stran, snad s výjimkou TOP 09, ovšem i ta má velmi obtížné dilema, kterého z dosavadních aktérů pražské komunální politiky si vybrat,“ vysvětlil Lukáš Jelínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Lukáš Jelínek hovoří o možných pražských koalicích v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

V pražské komunální police je podle něj klíčovým tématem změna a náprava poměrů poté, co jsme byli v minulém volebním období svědky celé řady afér a kauz, které leckdy daly zabrat městskému rozpočtu.

Z tohoto důvodu považuje spolupráci TOP 09 a ČSSD jako možných nositelů změny za pravděpodobnější. V otázkách sociální politiky, bydlení či cen veřejné dopravy se podle něj naopak spíše dohodnou obě pravicové strany – TOP 09 a ODS.

Politolog nevylučuje ani spolupráci ODS a ČSSD, neboť se už vzájemně znají z minulosti.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme