LEDky pod kůží

29. říjen 2010

Světlo emitující diody se stávají běžným světelným zdrojem. Vědci teď vyvíjejí velmi tenké a pružné fólie, které obsahují mnoho LED zdrojů a fotodetektorů najednou. Fólie bude možné implantovat pod kůži.

Tým Illinoiské univerzity pod vedením Johna Rogerse vyvinul pružná pole LED zdrojů o tloušťce pouhých 2,5 mikrometru a o rozměrech 100 x 100 mikrometrů. Vědci nejprve vytvořili celou vrstvu pomocí tisku polovodičových obvodů na pevnou skleněnou podložku, poté bylo celé pole přemístěno na biokompatibilní a pružný anorganický polymer. Tento celek obalili vrstvou silikonové gumy, která pole izoluje od vnějších vlivů a umožňuje jeho bezproblémovou implantaci nebo zabudování do různých jiných materiálů, např. do oděvů.

Pole svítících diod využijí lékaři při sledování léčby tkání a při řízení pohybu a aktivování fotocitlivých léků. Taková pole zabudovaná společně s fotodektory např. do rukavic mohou vytvořit senzory pro kontaktní komunikaci s roboty nebo chirurgickými systémy. Chirurg si také posvítí přímo na oblast v těle pacienta, kterou operuje.

V rámci módní extravagance můžeme uvažovat i o světélkujícím „tetování“, tedy o implantátech pod kůží, které budou vytvářet různé světelné obrazce.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.