Klára Benešovská: Lucemburkové a Královský sňatek

26. říjen 2010

1.9.1310 posvětil mohučský arcibiskup, Petr z Aspeltu, v katedrále ve Špýru sňatek osmnáctileté Elišky Přemyslovny se čtrnáctiletým Janem Lucemburským a v českých zemích se začala psát nová etapa dějin. Počátky vlády Lucemburků budou tématem reprízy pořadu Vstupte! 26. října od 11 hodin.

Pozvání do studia přijala PhDr. Klára Benešovská, CSc., která je mimo jiné hlavní duší výstavy Královský sňatek v Domě u Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze, která připomene 700 let od příchodu Lucemburků na český trůn. Co všechno vám expozice nabídne? Jaký je z pohledu historičky umění Karlštejn? Jak vůbec vnímá architekturu dcera sochaře Jana Tomáše Fischera? O tom všem bude řeč 26. října 2010.

PhDr. Klára Benešovská, CSc. absolvovala v roce 1973 dějiny umění a klasickou archeologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy prací Francouzští mistři a architektura 1. poloviny 14. století v českých zemích. Svou rigorózní práci už v80. letech zasvětila tématu Královští stavebníci na dvoře Jana Lucemburského. Od roku 1989 pracuje v Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky, kde v současné době vede oddělení Umění středověku. Specializuje se na středověké umění 12. – 15. století, zvláště architekturu 14. století v širším kontextu. Je spoluautorkou řady knih, publikuje odborné články a zároveň připravila řadu výstav. Namátkou můžeme zmínit stálou expozici Jihomoravského muzea ve Znojmě Jan Tomáš Fischer – život a dílo nebo spolupráci na výstavách Deset století architektury, Příběh Pražského hradu a Královský sňatek.

Logo

Logo

Zítra ve Vstupte!
Jaký je život pokusných zvířat? Na tuto otázku můžete hledat odpověď s Robertem Tamchynou a jeho hostem MVDr. Liborem Kopkanem, PhD., v premiéře zítra 27. října od 11 hodin.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.