Španělsku se nedaří vykořenit domácí násilí

Bojovat proti špatnému zacházení se ženami a proti týrání rodinných příslušníků se stále nedaří nejen v zemích třetího světa. Bezradné jsou často i vyspělé evropské státy. Španělsko už řadu let vyvíjí nejrůznější opatření, kterými chce domácímu násilí udělat konec. Řeč statistik je přesto smutná: jen za posledních deset dní přišly v zemi rukou svého manžela o život až 3 ženy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělsko - území

Španělsko - území

Hádky, bitky a pláč jsou každodenní realitou žen v mnohým španělských domácností. I přes celou řadu opatření, která vláda podniká, vykořenit plevel násilí páchaného na ženách se stále nedaří.

Ženám nepomáhají náramky propojené k policii, ani kampaně, ani aktivity různých sdružení na pomoc ženám.

Letošní statistiky nepřinášejí příznivá čísla. Za prvních 10 měsíců letošního roku přišlo o život více žen, než za celý loňský rok.

Poslední oběť, 26letou Maročanku našla policie mrtvou v jejím bytě v Tarragoně. Její manžel usmrtil nejen ji, ale i jejich dvě děti – dvouletého chlapce a pětiletou dívku. Sousedi přitom o pravidelných hádkách a bitkách věděli.

Imigrantky tvoří 40 procent obětí domácího násilí. Případy násilí ale policii málokdy ohlásí. Důvodem je neznalost jazyka nebo ilegální pobyt. Pachatelé vraždy si ve většině případů sáhnout také na život.

Násilím netrpí jen ženy, ale i děti, před kterými se domácí násilí odehrává.

Ľubica Zlochová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme