Soupeři o post šéfa kliniky IKEMu se přou o plagiátorství

Boj o místo přednosty Kliniky transplantační chirurgie pražského IKEMu se stal v posledních dnech jedním z nejsledovanějších. Dosavadní šéf kliniky Miloš Adamec se rozhodl v soutěži o křeslo bojovat všemi způsoby. A neváhá proto svého protivníka chirurga Jiřího Froňka, který nyní působí na prestižní klinice v Londýně, obvinit z plagiátorství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Miloš Adamec

Přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Miloš Adamec | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Český chirurg Jiří Froněk, který před šesti lety odešel do Anglie, kde se věnuje transplantaci ledvin, takový útok na svoji osobu vůbec nečekal. Dosavadní šéf transplantační kliniky Miloš Adamec ho před několika dny napadl, že svůj akademický titul získal neprávem, protože opisoval v dizertační práci. Adamec tvrdí, že Jiří Froněk neměl s výzkumem o tenkém střevu, který publikuje v dizertaci, nic společného. A vše opsal od svých kolegů ze Slovenska.

Přehrát

00:00 / 00:00

DRž Ikem.mp3

„Co potvrzuje to plagiátorství je to, že experiment na potkanech, který byl proveden o 7 let dříve, byl publikován v jiných časopisech, autory Matia a Baláže. Doktor Froněk nic takového nepublikoval, až napsal disertační práci. Když ty dvě práce porovnáte, její cíle, výstupy, tak je to úplně stejný experiment, dokonce tam jsou doslovné kapitoly,“ říká Adamec.

Jenže Froněk téma tohoto výzkumu na svoji dizertaci měl schválené už v roce 1999 a práci obhájil v roce 2004 v Olomouci. Peter Baláž, od kterého měl podle Adamce chirurg Froněk opisovat, si stejné téma dizertace zapsal v roce 2001 v Košicích a tady ji také v roce 2005 obhájil. Tedy o rok později než obviněný Froněk. Navíc prvotní nápad na výzkum byl podle slov Jiřího Froňka původně jeho. Nepopírá ale, že se později na výzkumu podíleli už zmíněný Peter Baláž a také navíc Ivan Matia, kteří pobývali na pražském IKEMu v době experimentu na stážích. Výzkum se tak odehrával na dvou místech, v Praze a v Košicích, jak tvrdí chirurg Franěk:

„Domluvili jsme se na spolupráci. Vznikl společný projekt v roce 2001, kde já jsem byl spoluřešitelem spolu s doktorem Balážem, Jackaninem, Matiou, Rokošným a profesorem Ryskou. Na základě tohoto projektu jsme část mého experimentu opakovali.“

Vznikly tak společné výsledky, které chirurgové dohromady publikovali v mezinárodních odborných časopisech. Jedním ze spoluautorů, kromě Baláže a Matii, byl tehdy i Miroslav Ryska, předseda České chirurgické společnosti, který v době experimentu šéfoval v IKEMu transplantační klinice. Ryska také tvrdí, že výzkum byl společný a chirurg Froněk žádná data od kolegů neukradl:

„Mohu říct, že na tom dělali všichni, já jsem tomu byl tehdy velmi rád, slovenské kolegy jsem tehdy do IKEMu vzal a oni už tehdy něco takového plánovali, v IKEMu jsme to začali v souvislosti s plánovaným rozvojem transplantace tenkého střeva. Ten výzkum šel dobře a my jsme se nijak nediferencovali, kdo co udělal.

Ani Peter Baláž a Ivan Matia nepopírají, že by s Jiřím Froňkem nespolupracovali, jak říká Matia:

„Dělá se to tak, že se někdy člověk do té práce připíše, mohli jsme konzultovat nějaké výsledky. My jsme mu ukazovali na CD všechny naše data a porovnávali s jeho výsledky.“

Matia: Froněk naši práci vykradl

Přesto Matia trvá na tom, že Froněk pro svou dizertaci jejich výsledky experimentu, ke kterým došli společně s Balážem v Košicích, vykradl:

„První výsledky práce byly prezentované v roce 2001, když nikdo z nás v IKEMu ještě nebyl, na konferenci v Berlíně. Tam doktor Froněk uvedený vůbec nebyl, protože tu nepracoval. Do IKEMu jsme přišli v roce 2002. V pondělí nám ukázali práci doktora Froňka a když jsem jí listoval, byly tam uvedené naše fotky z lékařské fakulty, které byly poprvé publikované v roce 2001, má tam uvedené grafy, které jsme dělali my.“

Jiří Froněk ale všechny tyto výsledky ve své dizertaci řádně ocitoval. Nechápe tak, proč je po šesti letech napadán z plagiátorství. Zvažuje proto, že se bude bránit:

„Já si myslím, že je to potřeba vidět ve větším kontextu, než jen v kontextu plagiátora. Já jsem si dovolil po šesti letech strávených v cizině se přihlásit do veřejného výběrového řízení na post přednosty. Já už jsem přednostou na londýnské univerzitě po dobu šesti let a jak je vidět, bez toho, že by byl vůbec znám výsledek tohoto výběrového řízení, tak jsem byl okamžitě velmi brutálním způsobem napaden v médiích. Já se obávám, že takovýmhle způsobem asi postupovat nelze.“

Vedení IKEMu se ke kauze zatím nevyjádřilo. O novém šéfovi kliniky rozhodne v pondělí.

Petra Benešová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme