Slavný fotbalista Pelé slaví 70. narozeniny

Hrál na čtyřech světových šampionátech, a hned ze tří z nich odjížděl se zlatou medailí a pohárem pro mistra světa. Brazilec Pelé, jeden z nejslavnějších fotbalistů všech dob, se právě dnes dožívá 70 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na tenhle míč si fotbalisté Československa v Chile v roce 1962 zřejmě nestěžovali

Na tenhle míč si fotbalisté Československa v Chile v roce 1962 zřejmě nestěžovali | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Nejen v rodné Brazílii, ale třeba také na Times Square v New Yorku se dnes chystají velké oslavy. Jeden z nejlepších a fotbalistů všech dob Pelé se právě dnes dožívá 70. narozenin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jaroslava Plašila o jednom z nejslavnějších fotbalistů všech dob

Samotný Pelé své narozeniny podle všeho oslaví tak, jako v předchozích 69 případech, a sice v rodinném kruhu, byť mu pozvánky na velkolepé show, žádosti o rozhovor či nabídky na vyznamenání přicházely neustále, ze všech koutů světa.

Svým gratulantům odpověděl v tiskovém prohlášení: „Mí drazí bratři. Děkuji za všechna pozvání, ale nejkrásnějším dárkem k mým 70. narozeninám je zdraví, uznání a láska všech na celém světě, kteří mě během těch let podporovali. Děkuji z celého srdce jménem svým a rodiny, se kterou sedmdesátiny strávím,“ uvedl fotbalista, který za svou kariéru nastřílel přes 1100 gólů a získal tři tituly mistra světa, ale i vzhledem k tomu, co na hřišti svým soupeřům prováděl, zůstal stále neobyčejně skromný.

„Velice milý pán, nechová se nijak namyšleně a podepíše se,“ vypráví třeba česká studentka Martina Hájková, která Pelého potkala loni během své práce na kongresu v Kodani, kde slavný fotbalista pomohl vykopat Brazílii pořadatelství olympijských her.

Přehrát

00:00 / 00:00

V čem byl Pelé ojedinělý, zjišťoval Václav Sochor v rozhovoru s redaktorem deníku Sport Stanislavem Hrabětem

Stejně o něm mluví také dřívější protihráči, přestože je míčový kouzelník na hřišti několikrát zle potrápil.

Ale úcta a obdiv byly podle držitele Zlatého míče Josefa Masopusta vzájemné. Na Mistrovství světa v Chile hrálo tehdejší Československo s Brazílií ještě ve skupině 0:0, a právě v tomto duelu se Pelé zranil. Tenkrát nemohli trenéři střídat, a tak legendární Jihoameričan pajdal velkou část zápasu po hřišti, a solidární Čechoslováci ho tenkrát záměrně šetřili.

„Já jsem byl vždy vyznavačem technické kopané. Jestli svými kvalitami na protihráče nestačím, tak ho přeci nebudu chytat za tričko nebo ho okopávat. Respektoval jsem i zdravého protihráče. Takto jsem k fotbalu přistupoval, i když jsem dokázal bojovat o míč, ale nikdy ne záludně. Pro mne byl Pelé fotbalista číslo jedna na světě. Nedovedl jsem si představit, že bych takového hráče ještě ve zranění měl kopnout,“ vyprávěl před lety Českému rozhlasu Josef Masopust.

Jaroslav Plašil, Václav Sochor, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme