Podle Wikileaks zemřelo v Iráku až 15 tisíc neznámých obětí

Zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku nepředstavuje nebezpečí pro koaliční vojáky nebo jejich spolupracovníky. Ujistili o tom zástupci serveru Wikileaks, který data zveřejnil na svých stránkách. Jedná se o téměř 400 tisíc podrobných hlášení z bojových operací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnešní irák

Dnešní irák | Foto: CBC, Kanada

Podle zástupců serveru prošly všechny dokumenty před zveřejněním podorobnou redakcí, aby jejich obsah neuvedl nikoho v ohrožení života. Podle Johna Slobody ze serveru Wikileaks je zveřejnění těchto dokumentů, které odhalují na 15 tisíc dosud neznámých civilních obětí, v zájmu světové veřejnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjádření Johna Slobody ze serveru Wikileaks k zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku

„Otázka, jestli jsme měli právo dokumenty zveřejnit, není důležitá. Skutečně důležitý je vlastní obsah těch hlášení. Skoro každé nám vypráví příběh nějakého člověka a až příliš často jsou to dříve neznámé příběhy o utrpení a smrti. Myslíme si, že válka v Iráku nebude u konce, dokud nebudeme znát osudy každé její oběti. Vyzýváme proto všechny, včetně americké vlády, aby naši práci podpořili. Věříme, že je to v zájmu všech lidí,“ uvedl John Sloboda.


Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme