Voliči vybrali 27 budoucích senátorů

Volební komise rychle sčítají hlasy odevzdané ve druhém kole senátních voleb. Podle částečných výsledků zatím ve většině obvodů vítězí sociální demokracie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Senátu

Volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

Po sečtení skoro tří čtvrtin okrsků vede ČSSD ve třinácti obvodech. Podle dosavadních výsledků by pak jen šest senátorů získala ODS.

Pro TOP 09 to zatím vypadá na úspěch ve třech případech. Sto procentní úspěšnost mají Severočeši cz. se dvěma kandidáty, KDU-ČSL také se dvěma a do senátu by se podle dosavadních výsledků dostala i nestranička Miluše Horská.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je s dosavadními výsledky spokojen

Sčítání hlasů je velmi rychlé i vzhledem k nižší účasti. Podle volebních komisařů přišla volit asi čtvrtina voličů.

Sociální demokraté věří, že budou mít po sečtení druhé kola senátních voleb minimálně dvanáct nových senátorů. Takový výsledek by jim umožnil blokovat v horní komoře vládní úsporná opatření.

Statutární předseda strany Bohuslav Sobotka řekl, že lidé rozhodovali především o státním rozpočtu a postavili se proti vládním reformám.

„V tuto chvíli je jasné, že ke změnám v senátu dojde, že to budou poměrně výrazné změny. My si počkáme, jak se politická mapa senátu po těchto volbách změní. Doufáme, že budeme mít nejsilnější senátorský klub, to ale neznamená, že bychom na půdě senátu nehledali spojence, kteří by nám pomohli korigovat vládní reformy,“ řekl Sobotka.

Senátní volby - výsledky 2. kolo

Igor Maňour, Lenka Šumová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme