Itálii hrozí kvůli odpadkům v Neapoli pokuta z Bruselu

Evropská komise hrozí Itálii pokutou kvůli odpadkům. Brusel obviňuje Řím, že dlouhodobě nezvládá situaci kolem odpadu v okolí Neapole a porušuje tím unijní zákony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protesty v obci Terzigno pod Vesuvem

protesty v obci Terzigno pod Vesuvem | Zdroj: ČTK

Podle eurokomisaře pro životní prostředí nejsou opatření přijatá italskou vládou dostatečná. Policie tvrdí, že za vleklou krizí s odpadky stojí neapolská mafie camorra, pro kterou je toto odvětví výnosným podnikem.

Odpadky se opět hromadí kromě Neapole také v obci Terzigno pod Vesuvem. Lidé tam protestují proti plánované realizaci nové, druhé skládky u obce. V Terzignu musely být nasazeny stovky policistů a každou noc se zde odehrávají ostré srážky a blokáda skládky.

Regionální úřady nejsou schopny situaci řešit. V celé Kampánii existují stále jen tři skládky a jedna spalovna a je to jediný kraj, kde se netřídí odpad.

Zřejmě tak bude muset opět zakročit vláda. Šéf civilní ochrany Guido Bertolaso prohlásil, že by Evropská komise měla místo kritiky poradit alternativní řešení. Současně přislíbil, že novou krizi s odpadem vyřeší do deseti dnů.

Vědunka Lunardi, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme