Vatikán vyzývá k ukončení okupace arabských území Izraelem

Vatikán vyzval mezinárodní společenství, aby prosazením již schválených rezolucí OSN ukončilo izraelskou okupaci arabských území. Stalo se tak na synodu biskupů k Blízkému východu, kterého se zúčastnil i papež Benedikt XVI.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelská vlajka

Izraelská vlajka | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Synod biskupů zaujal jasné a rozhodné stanovisko k palestinsko-izraelskému konfliktu. V závěrečném poselství se dovolává prosazení rezolucí OSN o hranicích z roku 1967, aby tak palestinský lid získal nezávislou a svrchovanou vlast a Izrael se mohl těšit míru a bezpečnosti, uvádí se v apelu.

Řecko-melchitský arcibiskup z USA Cyrill Salim Butros prohlásil, že už neexistuje preferovaný, vyvolený lid, protože všechny ženy a muži všech zemí světa se stali vyvoleným lidem a Izrael se proto nemůže opírat o biblický pojem zaslíbené země k ospravedlnění vyhošťování Palestinců. Pro Jeruzalém synod žádá zvláštní status města tří náboženství.

Vědunka Lunardi, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme