Záhadný střelec útočí ve švédském Malmö na imigranty

Policie ve švédském městě Malmö intenzivně pátrá po neznámém pachateli, který v noci střílí po lidech ruční zbraní. Za cíl si vybírá především přistěhovalce. Případů střelby proti imigrantům je za poslední rok v Malmö již téměř 20 a jedna žena při nich zemřela. Jen v uplynulém týdnu přitom střelec zasáhl nejméně čtyřikrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruka držící pistoli

Ruka držící pistoli | Foto: Jan Rosenauer

Přistěhovalci tvoří zhruba čtvrtinu obyvatel Malmö, ale vycházet po setmění se nyní bojí jak oni, tak i jejich švédští spoluobčané. Záhadný pachatel střílí především v místech, kde obytné čtvrti sousedí s parky a odkud s pomocí tmy zatím zdárně uniká.

Nejméně jeden ze svědků se s ním však v noci na dnešek fyzicky střetl, a tak se policie kromě popisu nyní snaží zajistit i pachatelovu DNA. Ačkoliv jsou muži v médiích připisovány rasistické motivy, policie je ve svém úsudku v tomto ohledu opatrná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o střelbě v Malmö zjišťoval skandinávský spolupracovník Českého rozhlasu Tomáš Sniegoň

Jak informoval spolupracovník Českého rozhlasu Tomáš Sniegoň, dosud se nevědělo, že jde o dílo sériového střelce. Policie netušila, že většina těchto případů spolu může souviset. To se prokázalo až v poslední době. Právě v posledním týdnu střílel pachatel prakticky denně.

Je však paradoxní, že jedinou smrtelnou obětí střelce se vloni na podzim stala teprve dvacetiletá Švédka, která se ve špatnou dobu a na špatném místě nacházela spolu se svým přítelem tmavší barvy pleti. Pachatel ji tak podle policie zasáhl zřejmě omylem.

Nakolik švédská policie pokročila při hledání pachatele není jasné. Má sice spoustu dalších stop poté, co útoky zesílily, je ale ve zveřejňování jakýchkoli informací velmi skoupá.

Igor Maňour, Martin Hromádka, Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme